Европейската комисия възнамерява да поиска от Полша да плати около

...
Европейската комисия възнамерява да поиска от Полша да плати около
Коментари Харесай

ЕС ще поиска от Полша да плати глоби за упражняване на натиск върху съдии

Европейската комисия има намерение да изиска от Полша да заплати към 70 милиона евро санкции през идващите седмици за това, че не е съумяла да се откаже от противоречивата система за налагане на политическо въздействие върху съдиите, оповестиха източници на Ройтерс.

Спорът е една от многото борби, които изправят Полша против Европейски Съюз, който упреква националистическото държавно управление във Варшава в оттегляне от демократичните стандарти, в това число от независимостта на правосъдната власт. Полският кабинет отхвърля обвиняванията.

" Съжалявам, че ситуацията с върховенството на закона в Полша не демонстрира признаци на усъвършенстване и съдиите не престават да бъдат под напън. Ние ще продължим да изпълняваме дълга си да пазиме върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт ", сподели представител на еврокомисаря по въпросите на полезностите и прозрачността Вера Йоурова.

Отделно от това представител на Комисията съобщи пред кореспонденти, че Европейска комисия е получила последното разяснение по случая от Полша и добави: " Европейски Съюз има способи да подсигурява заплащане на дължимите от Полша санкции. "

Вчера изтече крайният период, до който Полша трябваше да уведоми по кое време и по какъв начин ще отстрани дисциплинарната камара на своя Върховен съд. Съдът на Европейски Съюз подреди тази камара да бъде закрита или в противоположен случай Полша да заплаща санкция на стойност 1 милион евро дневно.

Ако отговорът на полското държавно управление не удовлетвори Комисията, на Варшава ще бъде изпратена фактура за заплащане с 45-дневен период за осъществяване, съобщи източник от Брюксел. Дотогава санкцията ще доближи общо към 70 милиона евро, сподели втори източник от Комисията, като добави, че апелът за заплащане ще бъде изпратен на Варшава " доста скоро ".

Говорител на полското държавно управление не отговори през вчерашния ден на питане за коментар.

Заместник-министърът на правораздаването на Полша Себастиан Калета упрекна Европейски Съюз в отправяне на " противозаконни претенции " и съобщи, че Варшава няма да се поддаде на " изнудване ".

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) вкара новата система за управление на съдиите през 2017 година в границите на огромна промяна на правосъдната система, наказана от мнозина като подкопаваща независимостта на съдилищата и съдиите.

Асоциацията на полските съдии Iustitia, която упреква ПиС в унижение на съдилищата, съобщи, че дисциплинарната камара до момента е отстранила шестима съдии за оборване на политиките на държавното управление и че още двама чакат решение.

Двама от шестимата са отстранени от служба за повече от една година, делата им са преразпределени на други съдии или са стартирани изначало, сподели Iustitia. Тя означи, че един от процесите е за ликвидиране на дете.

Асоциацията съобщи, че повече от 1000 съдии са били назначени, откогато ПиС промени закона, с цел да разреши съдии, назначени от изпълнителната власт, а не от правосъдни органи, да бъдат част от правосъдни сформира.

Ако Полша продължи да отхвърля да заплаща за неспазване на разпореждането на Съда на Европейския съюз, чиито решения са наложителни за всички страни членки, то Комисията в последна сметка ще приспадне цялата дължима сума от фондовете на Европейски Съюз, предопределени за нея.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР