Европейската комисия тази седмица ще обяви новата си политика за

...
Европейската комисия тази седмица ще обяви новата си политика за
Коментари Харесай

Брюксел ще обяви тази седмица нова стратегия за Западните Балкани, Мадрид вече е против

Европейската комисия тази седмица ще разгласи новата си политика за Западните Балкани, която към този момент среща съпротивата на Испания, написа EUobserver. Мадрид не желае Косово да участва в проекта на Европейски Съюз за ускорение на разширението с страните от района.

Сърбия и Черна гора са най-близо до присъединение към Европейски Съюз, защото договарянията за участие са в разгара си, Македония и Албания към момента чакат да стартират договарянията. Босна и Херцеговина и Косово са по-назад, само че имат статут на евентуални страни кандидатки.

" Концепцията за " ЗБ6 " (брюкселски диалект за шестте страни от Западните Балкани – Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия – бел.ред.) не дава отговор на динамичността за разширението. Косово не е част от процеса на разширение и има своя лична друга рамка ", декларира испанското вътрешно министерство в неофициален документ, изпратен до Еврокомисията и забелязан от EUobserver.

Всички тези страни имат заричане някой ден да се причислят към Европейски Съюз, само че Косово не може да реализира прогрес, тъй като Испания, Кипър, Гърция, Румъния и Словакия не го признават за суверенна страна.

Испанското министерство упорства Еврокомисията да направи ясно разграничаване сред процеса на разширение и по-широката тактика на Европейски Съюз за района. Подобен апел насочи Испания и по време на едно от събитията от програмата на българското европредседателство. Тогава представител на страната акцентира, че тя не приема " разширението да се смесва с процеса на стабилизиране и асоцииране ".

Новата политика на Еврокомисията за Западните Балкани би трябвало се ползва за всички " шест балкански колегата " на Европейски Съюз. В нея се предлага на Сърбия вероятността за влизане в Европейски Съюз до 2025 година, в случай че първо успее да възстановява връзките си с Косово, написа в чернова на документа, забелязана от изданието.

В него, наред с други хрумвания за ускорение на интеграцията, се загатва, че всички шест страни би трябвало да вземат присъединяване в министерските срещи на Европейски Съюз и да участват на срещата на високо ниво за разширението в България през месец май.

Намесата на Мадрид идва на фона на каталунската рецесия в страната, където сепаратистите от испанската самостоятелна област се пробваха да извлекат политически изгоди от поддръжката на Европейски Съюз за самоопределянето на Косово.

Словакия, друга страна, която не признава Косово, обаче поддържа проекта на Комисията. В всекидневен документ, подписан от още 11 страни членки (Австрия, Чехия, Естония, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша и Словения), словашкото външно министерство показва, че тактиката на Брюксел в главен инструмент за оформяне на актуализирана политика за разширение за шестте страни от района.

В трети неофициален документ по тематиката, този път приближаващ от Финландия и Швеция, се акцентира значимостта на върховенството на закона за Западните Балкани.

Говорител на Еврокомисията означи предходната седмица, че испанският документ няма да окаже изключително въздействие върху решенията на Комисията, само че добави, че Мадрид и останалите 27 страни членки са свободни да оферират промени в тактиката за Западните Балкани до 6 февруари. Новата политика покрива " целия район ", изясни още Мая Кочиянчич.

Темата за Западните Балкани е предпочитана в програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (129)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР