Европейската комисия призова за приемането на България в Шенгенското пространство,

...
Европейската комисия призова за приемането на България в Шенгенското пространство,
Коментари Харесай

ЕК призова за приемането на България в Шенген

Европейската комисия прикани за приемането на България в Шенгенското пространство, съобщи БГНЕС.

Европейската комисия показа отчет за положението на Шенген през 2022 година В него се напомня смисъла на доизграждането на Шенгенското пространство и се приканва Съветът да одобри решенията, които да разрешат на България, Румъния и Хърватия станат публично част от него, поради обстоятелството, че са изпълнени всички критерии.

Същото ще се отнася и за Кипър, откакто сполучливо завърши процеса на оценка на Шенгенското пространство, се показва още в признатия през днешния ден документ.

Това е първият път, в който Комисията показва подобен отчет след миналогодишната Шенгенска тактика. Той е част от самодейността на Европейска комисия за подсилване на ръководството на Шенгенското пространство посредством годишни отчети, в които се показва положението на Шенген, набелязват се целите за идната година и се следи напредъкът, реализиран в края на съответната година. Докладът за положението на Шенген ще послужи като основа за разискванията на членовете на Европейския парламент и министрите на вътрешните работи на Шенгенския конгрес на 2 юни и на идното съвещание на Съвета по Шенген на 10 юни.

" Шенгенското пространство сплоти нашия континент и е знак на европейския метод на живот. През миналата година предприехме решителни стъпки за по-нататъшно подсилване на ръководството на Шенген и за възобновяване на доверието в този основен мотор на нашите стопански системи. Днешните отчети отразяват този хладнокръвен ангажимент да се подсигурява, че Шенген ще излезе по-силен от разнообразните провокации, пред които е изправен ", съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон акцентира: " Свободата да се движиш, живееш и работиш в разнообразни държави-членки е скъпа за европейците. Неотдавнашните рецесии и провокации демонстрираха, че не можем да одобряваме тази независимост за даденост. Ще продължим да работим дружно, с цел да осъществим целите, изложени в отчета за положението на Шенген, и да насочим Европейската гранична и брегова защита към по-ефективна и интегрирана работа. Шенген е споделена отговорност, която изисква ангажираността и уговорката на всички нас. "

Актуално положение на Шенгенското пространство и нови цели

Докладът за положението на Шенгенското пространство през 2022 година е насочна точка за новия годишен цикъл на Шенгенското пространство. Цикълът планува постоянна " инспекция на положението " на Шенген, което разрешава да се разпознават проблемите на ранен стадий, с цел да се подсигурява общата отговорност и да се насърчи приемането на подобаващи ограничения. Междуинституционалната полемика ще се организира на Шенгенския конгрес на 2 юни, а политическите разисквания ще последват на юнското съвещание на Съвета по Шенген. Този развой е част от новото ръководство на Шенген, което ускорява присъединяване на всички участници в наблюдението на действието на Шенгенското пространство и предприемането на нужните ограничения. Новият механизъм за оценка и наблюдаване на Шенген, който Европейска комисия предложи през юни 2021 година и който неотдавна беше признат от Съвета, ще играе основна роля в този нов модел на ръководство на Шенген.

В отчета се съдържа лист с предпочитани дейности за интервала 2022-2023 година, които би трябвало да бъдат подхванати както на национално, по този начин и на европейско ниво. Сред тях са:

- използване на новата ИТ архитектура и оперативна съгласуемост за ръководство на границите;

- пълноценно потребление на инструментите за трансгранично сътрудничество;

- обезпечаване на систематични инспекции по външните граници на всички пътници;

- гарантиране, че Фронтекс употребява цялостния капацитет на своя мандат;

- унищожаване на всички дълготрайни инспекции по вътрешните граници;

- приемане на модифицирания Кодекс на шенгенските граници.

В отчета са показани и целите, произлизащи от оценките на Шенген. Понастоящем оценките по Шенген обгръщат ръководството на външните граници, полицейското съдействие, връщането, Шенгенската осведомителна система, визовата политика и отбраната на данните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР