Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да се съгласят

...
Европейската комисия предложи днес държавите от ЕС да се съгласят
Коментари Харесай

ЕК предлага държавите в ЕС да пестят поне 5% от тока, използван във върховите часове


Европейската комисия предложи през днешния ден страните от Европейски Съюз да се съгласят да вкарат наложително икономисване на ток в часовете, когато цените са най-високи, предава Българска телеграфна агенция.

Предложението на комисията планува икономисване на най-малко пет на 100 от потреблението в 3-4 часа от денонощието, както и страните да се стремят да реализират 10-процентни икономии до края на първото тримесечие на идната година.

Предлага се европейските държавни управления да получат правото да събират краткотраен налог от сдруженията в региона на петрола, газа, въглищата и рафинериите. Ще бъдат облагани облагите, които съставляват над 20 на 100 покачване на приходите по отношение на данните на сдружението в предходните три години.

Комисията планува да се наложи таван на облагите на производителите на ток до 180 евро за мегаватчас. Над този предел облагите ще бъдат прехвърляни към държавния бюджет за преразпределяне като помощи за уязвимите консуматори.

Според плановете на Европейска комисия краткотрайните ограничения ще обезпечат на бюджетите 117 милиарда евро от в допълнение облагане на проивзодителите на ток и 25 милиарда евро от налозите върху другите посочени действия в енергетиката.

Комисията планува като метод да се насърчи по-ниското енергийно ползване, да бъдат въведени поощрения в цените за потребителите.

Предложенията на комисията целят преодоляване на енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна и подлежат на утвърждение от Съвета на Европейски Съюз. Очаква се въпросът да бъде разискван на второто за септември изключително съвещание на европейските енергийни министри, планувано за края на месеца. Предвижда се измененията да бъдат въведени от 1 декември и да останат в действие до края на март следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР