Европейската комисия потвърди препоръката си за сприрането на милиарди евро

...
Европейската комисия потвърди препоръката си за сприрането на милиарди евро
Коментари Харесай

ЕК предла да спре милиарди евро за Унгария. Смята, че страната не е изпълнила обещани реформи

Европейската комисия удостовери рекомендацията си за сприрането на милиарди евро от финансирането за Унгария. Причината за решението е, че държавното управление на Виктор Орбан не е съумяло да осъществя обещани широкообхватни промени, оповестява BBC.

Страната-членка на Европейски Съюз не е съумяла да извърши в период нужните ограничения по Плана, измежду които беше заложен и правосъден контрол върху решенията на прокуратурата. Комисията замразява средства в общ размер от 13,3 милиарда евро, предопределени за страната, като резервира друго свое предложение - за прекъсването на 65% от така наречен кохезионни фондове, отпускани по оперативни стратегии.

Предложението за заледяване на средствата от Европейски Съюз се състои от две заплащания: 5,8 милиарда евро, планувани по Плана за възобновяване и резистентност и 7,5 милиарда евро от бюджета на Европейски Съюз за Унгария.

В сряда изпълнителният орган на Европейски Съюз заяви, че е решил да утвърди Плана за възобновяване на Унгария, само че изплащането на средствата по него няма да е допустимо, до момента в който Будапеща не извърши " напълно и вярно " ограниченията, планувани по него.

Правителство от години е упреквано в оттегляне от демократичните правила, само че то има незабавна потребност от тези пари, защото стопанската система на страната се срина вследствие на войната в Украйна.

Откакто партията " Фидес " на премиера Орбан се върна на власт през 2010 година, против унгарските водачи неведнъж са отправяни обвинявания в корупция и " завземане на страната ". Съгласно новата конституция от 2011 година изборната система беше изменена, с цел да затвърди властта на партията, а Конституционният съд беше трансфорат в съвсем неефикасен орган. Банките, предприятията и част от комерсиалния бранш на дребно също беше съсредоточен в ръцете на близки до ръководещите.

Получаваните от Унгария всяка година 4-5 милиарда евро от Европейския съюз постоянно попадаха в бизнес кръгове, близки до ръководещата партия, в това число родственици на министър-председателя. Междувременно Орбан не пропускаше опция да нападне " Брюксел ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР