Европейската комисия подновява една стара и започва две нови процедури

...
Европейската комисия подновява една стара и започва две нови процедури
Коментари Харесай

Брюксел с две нови процедури срещу Лондон заради о-в Ирландия

Европейската комисия възобновява една остаряла и стартира две нови процедури за нарушавания против Англия.

Новината заяви зам.-председателят на Европейска комисия за административните отношение и вероятности Марош Шефчович.

Причина е неспазване от страна на Лондон на обилни елементи от Протокола за Ирландия/Северна Ирландия.

На първо място, Европейска комисия реши да стартира втори стадий от почналата на 15 март 2021 година процедура, като изпрати на английските управляващи стимулирано мнение. Процедурата е поради погрешно използване на Протокола, изключително при узаконяването на селскостопански хранителни артикули. Миналата есен Брюксел замрази тази процедура, с цел да бъде открито общо решение. Едностранните дейности на Обединеното кралство обаче не са в този дух.

Ако държавното управление в Лондон не отговори до два месеца, Европейска комисия може да реши да отнесе случая до Съда на Европейския съюз (СЕС).

Двете нови процедури, които Комисията стартира през днешния ден, са за следните нарушавания:

• Неизпълнение на отговорностите според регламента на Европейски Съюз за хигиеничен и фитосанитарен надзор. По-специално Лондон не прави нужните инспекции и не е подсигурил нужните личен състав и инфраструктура на граничните пропускателни пунктове в Северна Ирландия. Британските управляващи са издали и насоки, вследствие на които европейското законодателство не се прилага;

• Англия не дава на Европейски Съюз избрани търговски статистически данни, отнасящи се за Северна Ирландия, каквито са условията на Протокола.

Целта на този документ е да се избегне твърда граница сред Република Ирландия и английската провинция Северна Ирландия, както и да бъде непокътната целостта на единния европейски пазар.

„ Знаем, че има някои на практика компликации при използването му “, посочи Шефчович.

Той и неговият екип са излезли с оферти през октомври 2021 година Според еврокомисаря те са били извънредно гъвкави. Идеите са щели да създадат следното:

• Да понижат с над 80 на 100 санитарните и фитосанитарните проверки;

• Да понижат на половина документите на митниците;

• Да основат експресен кулоар за придвижване на артикули от Англия към Северна Ирландия;

• Да улеснят узаконяването, да вземем за пример единствено с един документ от три страници за прекосяването на цялостен камион, цялостен с разнообразни стоки;

• Да разрешат придвижването на артикули, което в други случаи е лимитирано, да вземем за пример на охладено месо като кренвиршите.

Въпреки подхванатите дейности вратите на Европейска комисия остават отворени за разговор, добави Марош Шефчович. Не е работа на Англия обаче да трансформира едностранно изискванията за достъпа на Северна Ирландия до единния европейски пазар.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР