Европейската комисия одобри новата Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

...
Европейската комисия одобри новата Програма Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Коментари Харесай

ЕК одобри Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ за 3 млрд. лв.

Европейската комисия утвърди новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП). Бюджетът ѝ е близо 3 милиарда лева Тя е продължение на Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 (ОПИК) и ще се извършва от Министерството на нововъведенията и растежа.

Очаква се осъществяването на програмата да започва още до края на тази година. Първата процедура по ПКИП ще е с бюджет 127 млн. лева и ще е ориентирана към микро-, дребните и междинни компании от разнообразни браншове на стопанската система. Тя е за създаване на нововъведения в предприятията.

Следващата процедура, която се чака при започване на 2023 година, е в размер на 117,5 млн. лева за възстановяване на индустриалния потенциал на МСП, фамилни предприятия, предприятия от креативните промишлености и занаятите.

След нея следва и процедура за внедряване на нововъведения в МСП за близо 300 млн. лева

Програмата “Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ е ориентирана към микро-, дребните и междинни предприятия в страната, като ще бъдат подкрепени компании в разнообразни стадии на развиването си. Ще се подтикват и партньорства сред МСП и огромни сдружения за създаване на нови технологии. Основните цели на Програмата са два – „ Иновации и напредък “ и „ Кръгова стопанска система “. Предвидени са средства за създаване и внедряване на нововъведения във компаниите, развиване на предприемаческата екосистема, основаване на нови или развиване на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните браншове на индустрията, отбрана на патенти, индустриална благосъстоятелност и други Ще се подтиква дигитализацията, повишението на киберсигурността, поверителността на данните в МСП и на уменията на личния състав за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Ще бъде подкрепена модернизацията на фамилните предприятия и тези от креативните промишлености и занаятите.

Освен за по-голяма енергийна успеваемост и автономия на компаниите, във втория приоритет – „ Кръгова стопанска система “, е заложено финансиране за по-ефективно потребление на ресурсите, създаването на артикули с по-голяма продължителност или с опция за преработване, повишение на използването на вторични първични материали, възстановяване ръководството на отпадъците и други

Припомняме, че в поддръжка на родния бизнес единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа са планувани и 600 млн. лева по Плана за възобновяване и резистентност до края на годината.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР