Европейската комисия (ЕК) обяви за незаконна помощ два заема от

...
Европейската комисия (ЕК) обяви за незаконна помощ два заема от
Коментари Харесай

Брюксел обяви за незаконни 900 млн. евро помощи за Alitalia

Европейската комисия (ЕК) разгласи за противозаконна помощ два заема от 900 милиона евро, които Италия отпусна на самолетната компания Alitalia през 2017 година, и изиска Рим да възвърне парите, плюс лихвите на компанията, предава. 

" Това даде на компанията незаслужено преимущество пред съперниците й в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз за държавните помощи ", съобщи вицепрезидентът на Европейска комисия и началник на конкуренцията Маргрете Вестагер в изказване.

Сега Италия би трябвало да възвърне заема плюс лихвите от Alitalia " за възобновяване на равни условия в границите на европейската авиационна промишленост ". Но, както изясни изпълнителната власт във второ решение, Комисията няма да желае парите от новата компания Italia Transporto Aereo (ITA), считайки, че тя не е нейният правоприемник, защото има " икономическо прекъсване ".

Alitalia, с недостиг от 2008 година, незабавно се нуждаеше от финансова инжекция при започване на 2017 година, с цел да продължи активността си и получи тази помощ посредством два държавни заема през май и октомври същата година надлежно за 600 и 300 милиона евро. В същото време, припомня Еврокомисията, Alitalia е била в ексклузивен административен режим, очакван от италианското законодателство за банкрут. Година по-късно, през април 2018 година и след тъжби от други самолетни компании, които схванаха, че тази помощ визира лоялната конкуренция, изпълнителната власт на Общността стартира публично следствие на договорката, с цел да откри дали помощта в действителност е противозаконна. 

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз в региона на конкуренцията обществените органи могат да се намесват в интерес на компании, без да понасят противозаконна държавна помощ, само че при изискване, че те се държат по този начин, както би се държал частен вложител в изискванията на пазарна стопанска система.

От друга страна, при отпущането на гореспоменатите заеми на самолетната компания " италианската страна не е работила по този начин, както би постъпил частен вложител, защото не е оценила вероятността преди погасяването на заемите и лихвите им ", показват от Комисията.

Според Брюксел е малко вероятно Alitalia да генерира задоволителна ликвидност, с цел да изплати държавните заеми преди техния падеж, или че може да продаде активи, с цел да получи пари, с които да изплати дълга. " Въз основа на тези детайли Комисията стигна до заключението, че по това време нито един частен вложител не би отпуснал заемите на компанията и че те съставляват държавна помощ по смисъла на разпоредбите на Европейски Съюз в тази област ", ​​казват от Еврокомисията.

Ето защо Брюксел заключава, че Италия е предоставила на Alitalia " незаслужено икономическо преимущество пред съперниците си по национални, европейски и международни направления, което съставлява държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР