Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и

...
Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и
Коментари Харесай

Евродепутати питат ЕК отпада ли контрола по Дунав след частичния Шенген

Европейската комисия да се произнесе категорично дали речните граници и пристанища влизат в обсега на съглашението за отчасти приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство.

За това упорстват евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков с въпрос до Европейска комисия, откакто във всички публични документи на Европейския съюз се приказва за " унищожаване на граничния надзор по вътрешните морски и въздушни граници ".

Повод за запитването са редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до през днешния ден прекарват часове и денонощия в очакване на опашка за фериботните връзки с Румъния при пунктовете Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш.

Според Новаков бизнесът основателно повдига този въпрос, тъй като още от Пакет Мобилност насам превозвачите четат европейските правила буквално, с цел да схванат какво тъкмо се желае от тях за да не понасят наказания и санкции.

Години наред тези компании търпят загуби от очакване по опашки за надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт и в този момент бизнесът се пита дали сделката за  обхваща всички водни граници - и морските, и речните, разяснява още Андрей Новаков.

" Неведнъж сме посочили, че пълноправното участие на България в Шенгенското пространство е измежду главните ни цели. Сухопътният Шенген остава наша значима цел, по тази причина битката не свършва с контрактуваното отчасти приемане, само че настояваме то да бъде ясно тълкувано и прилагано ", съобщи Емил Радев.

Двамата евродепутати смятат за редно контролът на речните пристанища да бъде отстранен в границите на поетапното присъединение на България в Шенген. В същото време упорстват Европейската комисия да се произнесе по този въпрос преди влизането в действие на съглашението на 31 март тази година.
 С тир през Европа Андрей Новаков демонстрира опашките без участие в Шенген
С тир през Европа Андрей Новаков демонстрира опашките без участие в Шенген

Позорът с чакането по границите с дни би трябвало да спре, упорства евродепутатът
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР