Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята юбилейна десета

...
Европейската инициатива Нощ на театрите ще отбележи своята юбилейна десета
Коментари Харесай

За десета юбилейна година в България ще се проведе Нощ на театрите

Европейската самодейност Нощ на театрите ще означи своята юбилейна десета година в България и на 19 ноември ще събере в едно вълнуващо събитие стотици наличия в десетки български градове. Организаторите на Нощта се сплотиха към посланието " През девет нощи в десетата “, тъй като „ да пътува човек в нощта е ужасно. Луната основава безчет пътеки. И множеството не водят на никое място. Но в останалите нощта е скрила всичките си секрети, цялата си мъдрост. Да минем през девет Нощи ни научи на доста неща. Най-вече, че по време на Нощта си е страшно… забавно и неповторимо. “
`За

Едни от най-любимите български създатели застават зад идеята, като за първи път като посланици на самодейността се включват драматургът Александър Секулов, режисьорът Антон Угринов и актьорите Владимир Михайлов и Виттория Николова.

Останалите лица на театралната Нощ са: Галин Стоев, Явор Гърдев, Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Георги Златарев, Константин Еленков, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев.

Всички те ще вземат участие в емблематичния план „ Нощни персонажи “ , който ще сервира нова серия от вълнуващи фотографии. Изложбата на Диляна Флорентин и Цветан Игнатовски ще е в Градинката пред Народния спектакъл през месец ноември.

Над 480 000 е броят на феновете, които се любуваха и преживяваха театралното изкуство в миналите 9 издания. Всичко това направи Нощта един от най-мащабните и мощни театрални планове в България. Нощ на театрите е част от Календара на културните събития за 2022 година на Столична Община.

Зад концепцията за Нощ на театрите стои Елеонора Роси (театрален режисьор, актриса и учител по Драма в Театралната консерватория в Льо Ман, Франция). Нейният концептуален проект „ LA NUITÉE - THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER “ слага началото на Европейската нощ на театъра. „ LA NUITÉE “ е особено събитие, което чества Европейския спектакъл. Провежда се всяка трета събота на месец Ноември.

„ Европейска нощ на театъра “ е интернационална самодейност, сплотяваща театрални компании от цяла Европа, с цел да разпространяват театралното изкуство. Нощта е новаторска интерпретация на театралното пространство с емфатичен учебен детайл, който е ориентиран към развиване на публиките и пълноценното им културно присъединяване в събитията. Нейната задача е да демонстрира театралната креативност във всички форми, обединявайки хора с отношение към театъра, разширявайки театралната мрежа посредством продан на хрумвания и опит, привличайки публики от всички възрасти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР