Европейската футболна централа УЕФА претърпя един от най-срамните и дискусионни

...
Европейската футболна централа УЕФА претърпя един от най-срамните и дискусионни
Коментари Харесай

Фарсът в Шампионска лига: два жребия, куп гафове и посмешището УЕФА

Европейската футболна централа УЕФА претърпя един от най-срамните и дискусионни моменти от своето основаване, откакто взе невижданото решение да анулира жребия си за осминафиналите в . Жребият за елиминациите на най-големия европейски клубен шампионат бе теглен два пъти в границите на единствено няколко часа, променяйки радикално 1/8-финалните двойки за сезон 2021/22.
В 13 часа българско време от започнаха обичайното изтегляне на имената на тимовете, класирали се за елиминационната фаза на Шампионска лига. Никой в залата обаче не предполагаше какво ще се случи в идващите минути, нито пък имаше " проект Б " по какъв начин да работи в сходна обстановка... а подобен безусловно би трябвало да има, изключително за организация с мащабите на УЕФА.
Първият чоп и първият гаф...
Още при втората осминафинална двойка : изтеглиха отбора на Виляреал, а за негов конкурент се падна... Манчестър Юнайтед. Това на процедура е невъзможна 1/8-финална среща, защото правилникът на УЕФА не разрешава два тима от една и съща група да се изправят един против различен на тази фаза от конкуренцията. Все отново грешката бе поправена, като Юнайтед бе сменен от Манчестър Сити.
Проблемите за УЕФА обаче продължиха и при третата осминафинална двойка, а Манчестър Юнайтед още веднъж бе забъркан. Този път първият изтеглен тим бе първенецът на Испания Атлетико Мадрид. За по-наблюдателните фенове не остана прикрито, че измежду евентуалните противници на " дюшекчиите " не попада Манчестър Юнайтед. " Червените дяволи " не са били в група с Атлетико, нито пък са от една страна, тъй че няма спънка двата отбора да играят един против различен.

Как УЕФА манипулира жребия, без даже да разбере
Това обаче даже не бе видяно от формалните лица на церемонията - в целия свят поради некадърността си да се оправи с организирането на един от най-важните жребии във футбола. С това си деяние УЕФА на процедура манипулира жребия, " скривайки " Манчестър Юнайтед от дуел с Атлетико Мадрид. Впоследствие британският отбор се падна с ПСЖ - даже по-тежък противник от " дюшекчиите ".
В последна сметка , насочвайки се към другите си два шампионата - Лига Европа и Лигата на конференциите. Минути по-късно обаче от Европейската футболна централа към този момент бяха наясно с чутовните гафове, които са позволили по време на жребия. И реакцията им не закъсня, вярна за едни и неправилна за други...

Анулирането на жребия и повода за чутовните гафове на УЕФА
и ще организира нов подобен единствено три часа след провеждането на първия. Поводът за анулирането бе явен на всички, само че бе още по-интересна: " механически проблем " със софтуера, който споделя на уредниците на жребия кои тимове против кой могат и против кой не могат да се изправят.
От оправданието на УЕФА разбираме, че една от най-големите организации във футбола (ако не и най-голямата) разчита само на компютър да им споделя кой тим против кого може да играе. Тоест: УЕФА не прави спомагателна инспекция на жребия, а разчита само на намесата на технологиите. От този гаф футболните шефове само могат да се засрамят, да си извлекат поука и да създадат всичко допустимо да не се повтаря.

Реал Мадрид: един от пострадалите от повторния чоп
С новината, че УЕФА ще организира напълно нов чоп за елиминациите в Шампионска лига идва и уместният въпрос: дали това няма да бъде незаслужено по отношение на тимовете, изтеглени " по разпоредбите " в първия чоп? Испанският исполин . От " Бернабеу " очевидно са си харесали първия изтеглен противник Бенфика и с право упорстват да не се стига до смяна.
Съвсем обособен е въпросът, че президентът на Реал Флорентино Перес води задочна война с УЕФА и е основният основател за основаването на Европейска Суперлига - конкуренция, която на процедура ще " убие " Шампионска лига. Не е изключено Перес да употребява уязвимостта на УЕФА сега, с цел да ги нападна и да извлече дивиденти от това. Испанските медии оповестяват, че Реал даже може да стигне до съд поради решението на УЕФА да тегли жребия за Шампионска лига отначало.

Окончателният(?) чоп в Шампионска лига
. Испанският исполин бе най-потърпевш от повторното изтегляне, а това важи и за парижани, които надали избират да играят с " белите ", в сравнение с с Манчестър Юнайтед, който е в рецесия. От втория чоп може да недоволства и Ливърпул, който се падна с Интер, а преди този момент трябваше да играе с надалеч по-непетенциозния Република България Залцбург. Атлетико пък, който в началото " избегна " среща с Юнайтед, след това се падна таман с " дяволите ".
Всички тези гафове на УЕФА и решението за още един чоп безспорно ще бъдат коментирани обширно. За шефовете на европейския футбол предстоят тежки дни, в които ще би трябвало да изясняват противоречивите си решения. И бъдете сигурни: днешното посмешище на УЕФА е величествен неуспех освен за Шампионска лига, само че и за футбола като цяло.
Автор: Стефан Йорданов
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР