Европа продължава да следи развитието на събитията във Великобритания. Днес

...
Европа продължава да следи развитието на събитията във Великобритания. Днес
Коментари Харесай

Евролидерите в търсене на единна позиция за отлагане на брекзит

Европа продължава да следи развиването на събитията във Англия. Днес през целия ден текат конферетни връзки сред евролидерите за намиране на единна позиция по отношение на отсрочване на брекзит. Евродепутатите в Страсбург пък изчакват преди да ратифицират съглашението за раздялата.

Отговорът на Европа се приготвя по едно и също време в Брюксел и в Страсбург. Тази вечер в Брюксел стартира среща на непрекъснатите представители на страните-членки. Това е първи тест за това каква пролонгация са подготвени да провиснал евролидерите. Докато се чака обща позиция, евродепутатите в Страсбург настояват, че не Борис Джонсън дефинира техния график и не бързат да ратифицират съглашението за брекзит.
Британският парламент отхвърли графика на Джонсън за излизане от Европейски Съюз на 31 октомври Така държавно управление ще бъде насила да изиска нова пролонгация за овакантяване на съюза
Веднага след вота в Лондон, ръководителят на Съвета Доналд Туск прикани държавните и държавни ръководители да провиснал нова, трета пролонгация за брекзит. Това може да стане и документално, не е е нужно да се провежда изключителна среща на върха в Брюксел, посочи той.

„ След решението на английския министър председател Борис Джонсън да отсрочи процеса по ратификацията на съглашението за обособяване от Европейски Съюз и с цел да се избегне брекзит без договорка, ще препоръчам на 27-те страни-членки да одобряват настояването на Англия за удължение на периода. Предлагам решението да бъде взето с писмена процедура”, декларира Доналд Туск.

Реагира и Комисията.

„ Взехме под внимание гласуванията в английския парламент нощес. Председателят на Европейския съвет ще се съветва с всички 27 страни-членки за задействането на член 50 от Лисабонския контракт на 31 януари следващата година. Ще следим събитията в Лондон доста внимателно”, сподели Аника Брайдхард, представител на Европейската комисия.
Разводът на Англия с Европейски Съюз още веднъж се оказа в задънена улица Британският министър председател обаче счита да изиска предварителни избори, в случай че брекзит бъде отсрочен
Неофициално обаче се разяснява, че евролидерите не са единни за продължителността на отсрочката. За разлика от болшинството страни, подготвени да одобряват датата 31 януари, Франция упорства отлагането да е техническо и да се ограничи единствено в няколко дни.

Днес в пленарната зала стартира спор и по друга доста гореща тематика – разширението на Съюза с Република Северна Македония и Албания. Най-вероятно ще станем очевидци на разочарованието, откакто евролидерите не реализираха нужното единогласие, с цел да дадат зелена светлина за двете кандидатки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР