Европа обсъжда дали да вдигне вноските за членство в Съюза

...
Европа обсъжда дали да вдигне вноските за членство в Съюза
Коментари Харесай

Страните от ЕС са готови да увеличат вноските си в общия бюджет

Европа разисква дали да вдигне вноските за участие в Съюза след напускането на Англия. Вече е ясно, че броят на евродепутатите ще бъде понижен с 45 души.
Днешният съвет беше първият за Бойко Борисов в ролята му на ротационен ръководител даде старт на диалозите за бъдещето систематизиране на бюджета и присъединителните фондове. Един от главните въпроси обаче е за това по какъв начин да бъде запълнена финансовата дупка след излизането на Англия. Категоричен отговор не беше открит.

Лидерите са единомислещи - би трябвало да се обезпечат спомагателни средства за защита, сигурност и справяне с имигрантската рецесия. Но занапред ще се реши дали и с какъв брой да се усили членският импорт на всяка страна, или ще се режат европейски фондове. Предложението на Брюксел е всяка страна да дава с 1% повече от брутния си вътрешен артикул.

"Разговорите за пари не са лесни, само че мога да кажа със удовлетворение, че множеството водачи са с отворен метод без да поставят условия. Съгласихме се, че трябват повече пари, само че ще би трябвало първо да оценим тъкмо сметката за Brexit ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

"За да опазим кохезионните фондове за земеделие които са 70% от бюджета би трябвало да понижим други области, а и да се оправим с повече средства за имиграцията и сигурността. Няма естетика, когато се приказва за пари и обич в фамилията ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

България е съгласна да усили вноската си,тъй като е чист адресат и за всяко импортирано в бюджета евро взима три назад.

"По-изгодно за нас е за увеличение на бюджет, ние сме от чистите получатели ", съобщи Борисов.

Кохезията обаче ще е сложна тематика.

В рамките на Съвета Борисов имаше обособена среща с Юнкер, Ангела Меркел и гръцкия министър председател Ципрас. Четиримата свериха часовници по политиката за имиграция и за идните договаряния с Турция на срещата на върха във Варна след месец. Дали срещата ще се състои обаче ще се реши дни преди този момент.

А макар сериозните диалози и противоречиви тематики имаше място и за закачки. Жан-Клод Юнкер погали Борисов по главата, като повода за това се оказа, че сътрудниците му видели в новата подстрижка на гръцкия министър председател Алексис Ципрас опит за подражателство на стила на Борисов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР