Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви, че фалитът на американските

...
Еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони заяви, че фалитът на американските
Коментари Харесай

Банкови фалити в САЩ: Няма риск за банковата система в Европа

Еврокомисарят по стопанска система Паоло Джентилони съобщи, че банкрутът на американските банки - Ес Ви Би и Сигнъчър, не основава " забележителен риск " за европейската финансова система. Американският президент Джо Байдън увери, че американците могат да имат доверие в тяхната банкова система и даде обещание, че ще направи всичко належащо тя да остане " постоянна ". Уолстрийт обаче тази заран отвори с намаляване днешната сесия, показателят " Стандърт енд Пуърс " се намали с малко над един %. Спад с два до три % означиха и водещите показатели в Европа, надолу потеглиха и банковите акции. С 4,6 % поевтиня и петролът.



Американските държавни регулаторни органи поеха калифорнийската Ес Ви Би, основаната в Ню Йорк Съгначър след вълна от всеобщи тегления и последвала несъстоятелност. Фалира и доста по-малката Силвъргейт Банк, профилирана в криптовалути.

Американските управляващи оповестиха серия от ограничения за усмиряване на физически лица и компании и оповестиха, че ще подсигуряват всички депозити в Ес Ви Би. Клиентите ще имат достъп до парите си, вложителите няма да бъдат обезщетени, тъй като умишлено са поели риск, управлението на банкрутиралите банки ще бъде уволнено, съобщи президентът Байдън.

" Данъкоплатците няма да понесат никакви загуби. Парите ще дойдат от таксите, които банките внасят във фонда за гарантиране на депозитите ", съобщи Джо Байдън - президент на Съединени американски щати.



Никой не е над закона, акцентира президентът и уточни нуждата от ограничения против бъдещи банкови банкрути. Той уточни, че администрацията Обама - Байдън е въвела строги условия за банките за да не се повтори рецесията от 2008 година За страдание предходното ръководство на Доналд Тръмп отдръпна някои от тези условия, означи Джо Байдън. Няма директен риск американските банкрути да заразят и Европа, счита Еврокомисията.

" Всички европейски банки, освен най-големите ползват благоразумния Базелски стандарт. Така че няма директен инфекциозен резултат. Трябва да следим за възможност за индиректен резултат, само че все още не виждам забележителен риск ", сподели Паоло Джентилони - еврокомисар за стопанската система.

Базелските стандарти регламентират регулацията, наблюдението и ръководството на риска в банковия бранш. Няма риск и за банките на Франция и Белгия, увериха финансовите министри на двете страни на съвещание на Еврозоната в Брюксел.

Германският финансов контрол наложи мораториум върху локалния филиал на Ес Ви Би, като спря краткотрайно всички заплащания към и от клиенти заради риск за осъществяване на отговорностите към кредитори.

Британската банка Ейч Ес Би Си купи за един паунд филиала на банкрутиралата Ес Ви Би на Острова с цел да избави основен кредитор за софтуерните стартъпи в страната.



фотоси: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР