Евгений Пригожин развежда Владимир Путин из едно от предприятията си

...
Евгений Пригожин развежда Владимир Путин из едно от предприятията си
Коментари Харесай

Обвиненият в САЩ шеф готвач на Путин ръководи новинарски сайтове и армия от тролове


Евгений Пригожин развежда Владимир Путин из едно от предприятията си в Санкт Петербург

Той е упрекнат в Съединени американски щати за интервенция в президентските избори през 2016 година посредством войска от тролове, а наемници от частната му военна компания са се подвизавали из бойните полета в Украйна и Сирия. Но съветският мултимилионер Евгений Пригожин, с прозвището " Главния готвач на Путин ", управлява и още нещо, което е скъпо за Кремъл: обширна съветска медийна империя.

Смята се, че Евгений Пригожин, ресторантьор от Санкт Петербург, управлява над 10 новинарски портала в Русия, които притеглят десетки милиони гости и служат като значим инструмент на държавната агитация, в миг, когато съветският президент Владимир Путин се кандидатира за преизбиране на 18 март.

Макар че самите медии резервират безмълвие за притежателите си, следствие на уважаваното бизнес списание " РБК " и известия в други съветски медии разкриха връзките им с други активи на Пригожин, в това число " плантация за тролове ", 12 от чиито чиновници бяха упрекнати в Съединени американски щати паралелно с Пригожин.

Фабриката за тролове, носеща " почтеното " име Агенция за интернет проучвания, в началото е работела под един покрив с Федералната новинарска организация (Федеральное агентство новостей - ФАН) и други медии, за които се счита, че принадлежат на Пригожин, само че по-късно са се разделили и са се преместили в обособени здания в северната част на Санкт Петербург. " РБК " заяви, че Михаил Бурчик, един от упрекнатите чиновници на фабриката за тролове, е играел и основна роля в медийните холдинги на Пригожин.

Само три години след основаването си през 2014 година, Федералната новинарска организация и 15 други новинарски портали, за които се счита, че са следени от Пригожин, имаха над 30 милиона гости месечно, надминавайки водещите държавни новинарски организации. Те покриват необятен набор от тематики от външната политика до стопанската система и известните персони. И въпреки че профилите им са разнообразни, публицистичната политика е идентична - хвалебствия за Путин и язвителна рецензия против Запада.

" Те желаят да преобладават осведомителното пространство и да образуват дневния ред на новините ", съобщи московският политически анализатор Дмитрий Орешкин. Той означи, че дружно с фабриката за тролове и наемническите групи, медийният бизнес е част от напъните на Пригожин да поддържа благоволението на Путин.

Орешкин уточни контракта на Пригожин с съветското министерство на защитата за доставка на храна и услуги на армията, оценен на 1,2 милиарда $, като образец за премиите, които предприемачът получава за услугите, които предлага на Кремъл.

" Близки връзки с високите ешелони на властта откриват достъпа до държавни поръчки ", сподели той. " Тези, които имат сходни връзки, в никакъв случай не усещат дефицит на пари ".

Федералната новинарска организация, най-голямата от 16-те медии, за които се счита, че са следени от Пригожин, излъчва поток от ласкателни известия за активността на Путин, паралелно със публикации, съдържащи жлъчна рецензия към Съединени американски щати и техните съдружници. С приближаването на президентските избори, тя постоянно разгласява прегледи и цитати в карета, показващи по какъв начин се е подобрил живота при ръководството на Путин.

Тя завоюва известност с помощта на извънредните репортажи от фронтовата линия в Източна Украйна и Сирия, където работи свързаната с Пригожин наемническа група " Вагнер ". Нейни кореспонденти бяха първите, писали от античния град Палмира в Източна Сирия, откакто сирийски войски го отвоюваха от Ислямска страна.

В дълъг ядовит коментар тази седмица за армията на Съединени американски щати се твърди, че тя е обхваната от пристрастяване към опиати, престъпност и невисок военен дух. В други изявления бяха отхвърлени известията за доста жертви, дадени от групата " Вагнер " този месец в Сирия и тези известия бяха наречени западна агитация. В друга дописка се декларира, че Съединени американски щати създават биологични оръжия в секрети лаборатории в Украйна и Грузия, някогашни руски републики.

" Икономиката през днешния ден ", бизнес новинарски портал, който също е считан за част от империята на Пригожин, разгласява публикация, която акцентира какъв брой е значимо да се гласоподава на президентските избори, в сходство със устрема на Кремъл да се ускори изборната интензивност, с цел да може успеха на Путин да наподобява по-внушителна.

Порталът съпоставя и известия за положителни трендове в съветската стопанска система с данни за стопански компликации, с които се сблъсква Украйна и предсказва неотдавнашен колапс на западните наказания против Русия.

В медиите на Пригожин работят неколкостотин публицисти, които получават по-високи заплати, в сравнение с в други петербургски медии, по данни на " РБК ". Списанието прави оценка годишната цена на активността на медийната империя на Пригожин на сред 3,2 и 4,7 милиона $.

Пригожин не отговори на настояванията за изявление.

Инвестирайки в своите медии, Пригожин предприе методични дейности, с цел да заглуши самостоятелните медии, заели се с журналистически следствия на неговия бизнес.

Диана Качалова, кореспондент на " Новая газета " в Санкт Петербург, съобщи, че осветяването на бизнеса на Пригожин от сериозния към Кремъл вестник е провокирало неговото възмездие. " След това той намрази всички вестници и наподобява стартира да основава проблеми за медиите, в това число хакерски атаки ", съобщи тя.

В един нашумял случай, жена, обвързвана с бизнес на Пригожин, кандидатствала за работа в " Новая газета ", явно в опит да събере информация за работата на вестника. Жената, наречена от вестника " Маша Хари ", по насмешлива прилика с шпионката от Първата международна война Мата Хари, по-късно е била забелязана във " фабриката за тролове ", заяви Качалова.

В един миг Пригожин опитал, без триумф, да получи правосъдна заповед, която да изиска от интернет търсачки да отстранен няколко десетки сериозни публикации за активността му.

В една от тях се показва, че до момента в който компанията му за кетъринг обслужвала участниците в срещата на високо ниво на Г-20 в Санкт Петербург през 2013 година, други свързани с него структури организирали неумели пропагандни прояви, целящи да поддържат задачите на Кремъл.

Вестник, обвързван с Пригожин, разгласил публикация за гей-активисти, пристигнали да поздравят някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама при визитата му на срещата на Г-20 - подправена вест, оповестена като контраофанзива на рецензиите на Съединени американски щати към съветски закон против гей " пропагандата ". Освен това двойник на съветския опозиционен водач Алексей Навални беше сниман пред хотела, в който беше отседнал Обама, в поддръжка на изказванията на Кремъл, че Навални служи на ползите на Съединени американски щати.

Тези дейности наподобява отразяват ексцентрична линия в характера на Пригожин, показала се в едно от дребното му изявленията, обещано за петербургски вестник през 2011 година В него той загатва за написана от него приказка за деца, в която джуджета бранят краля от зложелатели.

Пригожин, който е лежал 9 години в затвор за обир и други обвинявания по времето на Съюз на съветските социалистически републики и е почнал бизнеса си със сергийка за хотдог, се похвали също, че си приказва на малко име с няколко европейски кралски особи. Той добави, че Путин прави оценка както неговия нюх за бизнес, по този начин и непринуденото му държание.

" Владимир Путин видя по какъв начин създадох бизнеса си, започвайки от продажба на храна на улицата. Той видя също, че в никакъв случай не се тормозя персонално да поднеса паница на видни хора, които са мои посетители ", съобщи той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР