ЕС трябва да бъде лидер в изграждането на новия световен

...
ЕС трябва да бъде лидер в изграждането на новия световен
Коментари Харесай

ЕС да бъде лидер в регулиране на конфликта в Украйна, иска Йотова

Европейски Съюз би трябвало да бъде водач в построяването на новия международен ред , в който да върне мира като съществена цел, това включва и поемането на водеща роля за контролиране на спора в Украйна. С това мнение вицепрезидентът Илияна Йотова се включи в летен теоретичен семинар, проведен от Специализиран институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в Университета за национално и международно стопанство на.

" Войната в Украйна докара до ерозия на следвоенния международен ред . Международните институции, част от които са европейските институции, и интернационалното право последователно губят своята практическа успеваемост и значителност и не се заместват от нови ", акцентира вицепрезидентът. Кризите актуализират въпроса за Европейски Съюз и неговата роля, за това по какъв начин пази себе си и своите жители, уточни вицепрезидентът и открои последните данни на Евробарометър, които открояват сигурността като съществена грижа за европейските жители.

Йотова откроява и тематиката за промяна на Шенгенското пространство, която бе настояща още по времето, когато самата тя бе евродепутат и до този миг не е открито сполучливо решение.
 Брюксел излезе с оферти за промяна на Шенгенската зона
Брюксел излезе с оферти за промяна на Шенгенската зона

" Шенген би трябвало да бъде укрепен, с цел да се оправи с многото провокации "

Йотова сложи въпроса за общата защита в подтекста на взаимоотношението Европейски Съюз - НАТО, като съгласно нея Европа би трябвало да има собствен защитителен модел, който да не се конфронтира с Алианса, а да го надгражда. Войната в Украйна обаче е нужна повече решителност и повече съгласуваност.

Политическото решение за присъединение на Украйна не може да води до отвод от личните ни критерии или за сметка на полезностите, счита Йотова за решението за даването на статут на претендент член на Украйна.

Голямата тематика за започването на договарянията с РСМ и позицията на България илюстрира тъкмо този факт, посочи Йотова. Тя прави оценка позитивно предлагането на френския президент за стратегически съюз със страните от Западните Балкани .
 Йотова: Предложение като френското можеше доста по-рано да е реалност
Йотова: Предложение като френското можеше доста по-рано да е реалност

Това е зависило от Кирил Петков, счита вицепрезидентът

В подтекста на сигурността на европейците вицепрезидентът акцентира и съществуващите освен физически граници навътре в Европа - сред по-богатите и повече обезпечени обществено жители на Севера и по-бедните и по-малко предпазени обществено жители на Юга. Никой различен континент в света с изключение на Европа не е направил пред своето население обществено заричане, както Европа. Европа е дала обещание обществен съюз ", уточни Илияна Йотова. Тя е безапелационна, че най-опасни са границите вътре в европейските общества . " Те би трябвало да се заличават, в случай че желаеме хората да имат вяра в бъдещето на обективна, солидарна и обществена Европа. Това е в още по-голяма степен и ангажимент на България - страната с най-ниски приходи и най-високи неравенства в Съюза ", акцентира вицепрезидентът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР