Eпохата на ранното Средновековие - времето на езическа, дохристиянска България,

...
Eпохата на ранното Средновековие - времето на езическа, дохристиянска България,
Коментари Харесай

Проф. Цветелин Степанов за живота на предците ни по време на Средновековието



Eпохата на ранното Средновековие - времето на езическа, дохристиянска България, е интервал, към който има огромен интерес и доста малко действително познание - най-много поради превратната ни историческа орис и дребното непокътнати писмени исторически свидетелства. Този път няма да приказваме за борби, войни и славни каузи на владетели, а ще погледнем или най-малко ще се опитаме да се потопим в по-битовата страна на живота на нашите прародители от времето на Аспарух.

Всеки, който се интерсува от интервала на Средновековието познава книги на западноевропейски създатели, в които увлекателно е разказан всекидневният живот от това време - прехода сред Античния Рим и Съвременна Европа, приключил с рухването на Източната Римска империя - Византия, под османския натиск. Многобройни писмени свидетелства дават визия за това по какъв начин хората са строели жилищата си да вземем за пример и даже каква е била мебелировката в тях, какви са били публичните връзки, до каква степен се е простирала властта на владетеля и какво е било мястото на религията, по какъв начин са се уреждали браковете, даже с какво са се хранели и по какъв начин са възпитавали и обучавали децата си, на какво са играли те. Уви, ние не можем да се похвалим с нещо сходно, с цел да узнаем по какъв начин е протичал животът на предците ни в неговите битови измерения.

" Българите идват на Балканския полуостров още през 5 век , само че не можем да оставим знак за тъждество сред тях и пристигналите с Аспарух.

Те са от доста по-ранна ера, само че би трябвало да си даваме сметка, че когато приказваме с някакви етоними или народностни имена, те не са нещо един път вечно обещано, изключително когато става дума за времето на късната древност и ранно Средновековие, тъй като има непрестанно придвижване на най-различни племена и по-млаки народности групи и това доста трансформира етническия образ в другите интервали “, сподели за БНР проф. Цветелин Степанов учител по Средновековна просвета в специалността " Културология " в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “.

Има ли е замък Аспарух?

" Сега, към този момент сътрудниците археолози настояват, че той не е имал замък от така наречения стационарен вид, какъвто виждаме в Плиска “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР