Емблематичната за Варна баня Гъбатае пред събаряне. Преди дни районът

...
Емблематичната за Варна баня Гъбатае пред събаряне. Преди дни районът
Коментари Харесай

Баня „Гъбата” е пред събаряне

Емблематичната за Варна баня " Гъбата " е пред срутване. Преди дни регионът на рушащата се постройка бе ограден, а методите към терена бяха готови за влизане на тежка техника, видя кореспондент на Дарик.

Някогашната централна варненска баня, известна още като „ Гъбата “, е строена през 60-те години на предишния век. Творение е на арх. Косьо Христов, един от най-успешните варненски архитекти. Функционира до началото на 21-ви век, след което е занемарена и се разрушава.

 Съдбата на баня " Гъбата " е решена. Ще бъде съборена, оповестиха и от Българска асоциация за термално завещание. Старата баня има архитектурно-историческа стойност, макар че по този начин и не се снабдява със статут на монумент на културата. Никоя институция не откри за нужно да отбрани един знак на града с висока архитектурна стойност, акцентират от сдружението, което се бори за развиването на българските термални запаси.

На мястото на " Гъбата " следва да изникне близо 40-метрова постройка с магазини, хотелска част и жилища.Вече има издадено разрешението за градеж, откри инспекция на Дарик. Бъдещата постройка ще има 12 надземни и 4 подземни етажа. На партера ще има търговски площи, а на първите 3 етажа ще бъде самостоятелен хотел с 27 жилището. На идващите етажи се планува да има жилища.

От градоустройствена позиция е допустимо да се случи такава постройка в тази част на Варна, защото в региона е възможно високо застрояване над 15 метра. Теренът, на който е ситуирана „ Гъбата ”, е частен, с повърхност малко над декар.

Сграда с височина 40 метра там не е съвместима с културно-архитектурния образ на града в тази историческа част и компрометира околната среда и архитектурното пространство. Това обявиха от варненската фондация „ Гея ”, чиято задача е запазване на околната среда.От там напомнят, че обществеността в съседство не бе съгласна там да има по този начин висока постройка, тя апелира и завоюва пред варненските съдилища, само че решенията бяха анулирани от Върховен административен съд в София.

ще откриете в прикачения аудио файл.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР