Експлозия с размерите на Слънчевата система озадачи учените, тъй като

...
Експлозия с размерите на Слънчевата система озадачи учените, тъй като
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха най-плоската експлозия в космоса

Експлозия с размерите на Слънчевата система озадачи учените, защото нейната форма - сходна на тази на извънредно плосък диск - оспорва  всичко, което знаят за тези феномени в космоса, съобщи ДПА.

Астрономите са следили детонацията на 180 милиона светлинни години от нас. Те споделят, че тя е доста по-плоска, в сравнение с е считано за допустимо.

Експлозиите нормално са сферични, като самите звезди, само че тази е най-плоската, виждана в миналото. Тя е от доста редкия тип Бърз наследник оптичен преход (FBOT) - именуван разговорно  астрономите " крава ". Досега са следени единствено четири сходни, като експертите не знаят по какъв начин пораждат. Затова астрономите се надяват новото изобретение да помогне за решаването на част от пъзела.

Според разбора самата звезда може да е била заобиколена от компактен диск или може да е била несполучлива свръхнова (масивната детонация в края на живота на някои звезди).

Д-р Джъстин Маунд, водещ създател на проучването от катедрата по физика и астрономия на университета в Шефилд, сподели: " Много малко се знае за тези детонации - те просто не протичат, както би трябвало да експлодират звезди, те са прекомерно ярки и също се развиват бързо. Просто казано, те са странни и това ново наблюдаване ги прави още по-странни ".

" Има няколко евентуални пояснения за това: засегнатите звезди може да са основали диск тъкмо преди да умрат или това може да са несполучливи свръхнови, където ядрото на звездата се срутва до черна дупка или неутронна звезда, която по-късно изяжда останалата част от звездата ". 

Астрономите са създали откритието с Ливърпулския телескоп в Ла Палма, Канарските острови, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР