Експертни комисии започват проверки на пораженията, нанесени от падналите вчера

...
Експертни комисии започват проверки на пораженията, нанесени от падналите вчера
Коментари Харесай

Изстреляли 1100 ракети срещу градушките в Южна България, комисии описват пораженията от стихията

Експертни комисии стартират инспекции на провалите, нанесени от падналите през вчерашния ден градушки на доста места в Южна България. Стопаните, които са потърпевши, ще би трябвало да подадат заявки за осъществяване на проучване в областите служби по земеделие.

Сериозно наранени са аграрни производители в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. От Агенцията за битка с градушките обясниха, че са работили по най-хубавия метод и са спазили всички процедури, с цел да не бъдат още по-големи вредите от по този начин наречената супер градоносна клетка.

Най-големи са вредите в чирпанските села. Там бедствието беше и най-продължително и градоносните облаци нанесоха провали два пъти през период от два часа, описа земеделският производител Петя Желева по Българска национална телевизия. При нея загубите обаче не са в размер на 100% и по тази причина е мощно обезпокоена, че няма да получи държавна поддръжка:

" Надяваме се и на тези, които не са на 100 %, и те да получат обезщетение. Надеждата умира последна, макар положението, което е сега, и заплащанията, които се забавят. "

За видят обстановката на място в най-засегнатия регион – село Зетьово пристигнаха представители на Министерството на земеделието и Агенцията за битка с градушките.

" Има правила за помощта, която е за сходни събития – с цел да се извърши подкрепяне на аграрни производител, е належащо да има 100% проваляне на площите. Това, което страната ще се постараем в оптимално къс период, е да изплатим помощта, компенсациите, с цел да могат да продължат своята активност ", сподели Иван Капитанов, заместник-министър на земеделието.

От Агенцията за битка с градушките обявиха, че радарните и командни пунктове не са спирали работа и поради това се предотвратени по-големи вреди.

" До 20:00 часа, организацията изстреля малко над 1100 ракети, като най-голямо влияние имаше в региона на Стара Загора. Като резултат, да, вие сте видели на доста места градушки, само че доста постоянно това е обработена клетка, която с помощта на тъкмо тези въздействия не е достигнала големи размери. И допускам, че това като вреди до 1-2 седмици ще се види, че не на всякъде вредите са толкоз огромни ", изясни инж. Валери Ценов, изпълнителен шеф на Агенция " Борба с градушките ".

Към момента има задоволително налични ракети като запас, само че тежката обстановка през вчерашния ден е наложила към площадките да бъде насочван и част от запаса, съхраняван в районните дирекции, прецизираха от организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР