Тревожни данни – България бележи драстичен скок в младежката безработица.

...
Тревожни данни – България бележи драстичен скок в младежката безработица.
Коментари Харесай

Бум на безработицата: Всеки пети младеж у нас е без работа

Тревожни данни – България бележи фрапантен скок в младежката безработица . Данните на „ Евростат “ за месец март сочат, че безработните хора на възраст под 25 година са се нараснали с над 46% . През март 2023 те са били 13 000 , а година по-късно са 19 000 . Делът им е повишен от 9,7% на 16%. Общата безработица в страната за март 2024 година е 4% , по отношение на 4,2% за същия интервал на предходната година. Безработните в Европейския съюз са 6%.

Тенденциите на пазара на труда разяснява за „ NOVA “ Надя Василева , ръководител на Българска конфедерация по заетостта. Според нея няма нищо обезпокоително в тези данни . Проблем би имало, в случай че в страната липсва опция за работа. Но у нас работа има, даже в доста браншове съществува дефицит на работна ръка. Други фактори, които оказват въздействие са ангажираност с обучение и търсене на баланс сред персонален живот и работа. Очевидно младежите избират свободното време и му се любуват, защото техните родители покриват потребностите им .

Важно е да се означи, че поколението Z е мощно насочено към планове на свободна процедура и е невероятно да се мери каква част от тях работят . Те са доста по-смели, свободни и предприемчиви и в случай че не усещат задоволство от избран вид работа, търсят друга.

Но, с цел да се резервира салдото в стопанската система и да се компенсира дефицитът на пазара на труда, би трябвало да има импорт на работна мощ извън .

От своя страна Християн Петков , управител в уебсайт за търсене на работа, показва, че  младежка безработица се следи освен у нас , само че и в цяла Европа и такава е наклонност през последните няколко години. Проблемът е, че тази работна мощ не може да бъде ангажирана за момента. Има младежи, които не са задоволително квалифицирани и образованието не съумява бързо да задоволи потребностите на бизнеса. Хотелиерството, ресторантьорството и търговията – заемат половината от предлаганите работни места и младите могат да се насочат натам .

Шофьорите на три марки коли ли са най-агресивните на пътя?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР