Тази година по Националната програма на МОН за информационни и

...
Тази година по Националната програма на МОН за информационни и
Коментари Харесай

Зам.-министър Лазарова: Планираме обучения безопасен интернет по програма на МОН

Тази година по Националната стратегия на МОН за осведомителни и информационни технологии планираме образования на възпитаници и учители за повишение на компетентностите по киберсигурност и безвредно потребление на интернет. Това сподели заместник-министърът на образованието и науката доктор Емилия Лазарова на конференция „ Училището в цифровия свят ", проведена от Професионална гимназия по високи технологии „ Александър Степанович Попов ".

Тя напомни, че в министерството бе основана работна група, чиято цел е да дефинира основни цели в процеса на цифровизация в предучилищното и учебното обучение, формулирайки визия за обвързваните с нея процеси и резултати. Бяха създадени и насоки за потребление на изкуствен интелект в просветителната система, сподели зам.-министър Лазарова. И добави, че достъпът на всеки възпитаник до електронни учебници, онлайн курсове, виртуални библиотеки и музеи уголемява опциите за образование и обучение. „ Интеграцията на цифровите умения в образователните стратегии акцентира смисъла на цифровото обучение. Видео уроците, онлайн лабораториите и съдействието сред учениците от разнообразни места по света обогатяват образователния развой и подтикват дейното присъединяване на младежите в него ", сподели още Емилия Лазарова. „ В същото време дигитализацията носи и някои евентуални опасности и закани и по тази причина е належащо да научим учениците по какъв начин да основават, ръководят и пазят своята цифрова еднаквост, по какъв начин да почитат и пазят цифровата еднаквост на другите и по какъв начин да се държат етично и отговорно онлайн ", акцентира заместник-министърът на образованието и науката.

В конференцията, която е по самодейност на ученическия киберклуб в гимназията, участваха също ръководителят на Синдиката на българските учители доктор Янка Такева, експерти по киберсигурност и безвреден интернет, учители, възпитаници, представители на бизнеса.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР