Експерти прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания. Въвеждането на

...
Експерти прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания. Въвеждането на
Коментари Харесай

Прогнозират поскъпване на бензина заради нови изисквания

Експерти предвиждат повишаване на бензина поради нови условия.

Въвеждането на условия търговците на горива да блокират съществени суми за банкови гаранции ще докара до повишаване на бензина, разясняват дребните търговци. И те се готвят за митинг поради новия проектозакон за петролните артикули, оповестява bTV.

Собствениците на дребни бензиностанции упорстват да не бъдат слагани под общ знаменател с огромните вериги. Те не могат да си разрешат нито сумите, нужни за уставен капитал, нито банковите гаранции, които би трябвало да блокират.

Търговците на дребно ще би трябвало да имат в уставния си капитал 20 хиляди лв. и да дадат като банкова гаранция по още 20 хиляди за всяка бензиностанция.

Цветан Песаров е шеф на дребна бензиностанция в Горна Оряховица и пресмята, че новите условия ще са непостижими за него.

„ Това по-скоро би довело до закриване или до елиминиране на дребните от пазара и доминиране на големите”, предвижда той.

За търговците на едро условията са още по-сериозни, без значение дали става въпрос за огромна компания, или дребна компания.

„ Откъде ще извадя 500 хиляди лв., макар че съм 14 години на пазара? Да не приказваме за 3 милиона уставен капитал, аз не съм ги виждал вкупом такива пари. Това значи, че вместо да разделят баницата на 420 части, желаят да я разделят единствено на 20 парчета”, счита Николай Николов, ръководител на Сдружението на дребните търговци на горива.

„ Някой, който продава за 7 – 8 милиона лв. на месец продукция от склад на едро на дребно, само че няма пари да заявява 500 хиляди? Това са едни доста положителни търговци и комисионери, които се оказаха единствено търговец и секретарка и когато изчезне някой от тях, вие питате: „ Ама къде е ДДС-то?”, означи вносителят на проектозакона Емил Димитров.

В претекстовете на проектозакона се показва, че гаранциите ще се употребяват, с цел да има от кое място да се вземат санкциите, когато търговците нарушат закона.

„ Със сигурност тези високи условия ще се отразят на цената, като ни бъдат наложени спомагателни суми върху цената на горивото”, уточни юрист Грета Ганчева.

Под въпрос е дали въвеждането на финансовите прагове няма да се окаже срещу европейските правила. Вносителите на законопроекта пресмятат, че всяка година страната губи 1 милиард от контрабанда с горива и поради това е необходим правилник, който да предотвратява сивата търговия в бранша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР