Експерти по киберсигурност от университета Макуори (Австралия) разработиха базирания на

...
Експерти по киберсигурност от университета Макуори (Австралия) разработиха базирания на
Коментари Харесай

Австралийският чатбот Apate бе обучен да се подиграва на телефонните измамници

Експерти по киберсигурност от университета Макуори (Австралия) създадоха основания на изкуствен интелект чатбот Apate, който е подготвен да се показва за човек в диалог с телефонните измамници, като задачата му е да задържи събеседника допустимо най-дълго на линията.

Идеята за стартиране на плана идва, когато неговият началник професор Дали Кафар (Dali Kaafar) получава позвъняване от телефонни измамници и ученият ги държи на линията 40 минути. Професорът решил, че този развой може да бъде автоматизиран благодарение на AI, свързвайки модели за обработка на естествения език и създавайки чатбот, който може да се показва за човек и да води телефонен диалог с измамника. Проектът е наименуван Apate в чест на Апата — древногръцката богиня на лъжата и измамата.

Проектът се основава на езиков модел, сходен на ChatGPT, към който е обвързвана системата за гласово клониране. Apate беше подготвен на текстове за действителни взаимоотношения с измамниците: на преписи на телефонни диалози, както и на преписка по е-поща и в обществените мрежи. Чатботът е тестван върху действителни позвънявания от измамници. За задачата, учените са решили да ги предизвикат, като купили няколко телефонни номера, които почнали предумишлено да разгласяват в съмнителни интернет уеб сайтове.

Целта на плана е да задържи събеседника на линията 40 минути без съответен резултат — това е много дълго време и огромен брой такива диалози могат да разклатят “бизнес модела “ на нарушителите. Въпреки това, междинното време за разговор с Apate е единствено 5 минути. В редица случаи AI изненада основателите си — той сподели много съобразителност в ексцентрични обстановки, когато измамници са поискали информация, която не е участвала в учащите материали.

Самите представители на незаконния свят сега интензивно внедряват AI, употребявайки технологии за клониране на гласа и дийпфейк. Следователно, планът Apate е тип съразмерен отговор на усъвършенстваните решения от страна на измамниците. Учените допускат, че сходни чатботове могат да бъдат внедрявани и от телефонните оператори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР