Експерти от ядрения надзорен орган на ООН, базиран в контролираната

...
Експерти от ядрения надзорен орган на ООН, базиран в контролираната
Коментари Харесай

Ядреният регулатор на ООН не вижда сигнали за мини в Запорожката АЕЦ, но иска достъп

Експерти от нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации, основан в следената от Русия Запорожка Атомна електроцентрала в Украйна, към момента не са забелязали никакви индикации за мини или експлозиви в централата, само че се нуждаят от повече достъп, с цел да бъдат сигурни, сподели организацията в сряда.

Във вторник против най-голямата атомна електроцентрала в Европа, където Международната организация за атомна сила (МААЕ) неведнъж предизвести за евентуална злополука от близки военни конфликти.

Двете страни се упрекват взаимно за обстрела, който неведнъж прекъсва електропроводи, които са от значително значение за охлаждането на шестте реактора на централата и избягването на нуклеарен срив. Експерти на МААЕ " през последните дни и седмици инспектираха елементи от оборудването - в това число някои сектори от периметъра на огромното охладително езеро - и също по този начин правиха постоянни обиколки на площадката, до момента без да следят никакви забележими индикации за мини или експлозиви ", се споделя в изказване на МААЕ.

" Експертите на МААЕ са поискали спомагателен достъп, който е нужен, с цел да се удостовери неналичието на мини или експлозиви ", се прибавя в него. " По-специално достъпът до покривите на реакторни блокове 3 и 4 е от значително значение, както и достъпът до елементи от турбинните зали и някои елементи от охладителната система на централата.

 Москва и Киев взаимно се винят за скрит план против Запорожката АЕЦ Москва и Киев взаимно се винят за скрит план против Запорожката АЕЦ

Британското министерство на защитата съобщи през април, че съгласно сателитни фрагменти от март Русия е сложила " бойни позиции с торби с пясък на покривите на няколко от шестте реакторни здания " в централата.
От изказването на МААЕ не се разбра за какво организацията желае достъп до покривите на тези два реактора. МААЕ съобщи, че е осведомена с отчети, че мини и други експлозиви са били сложени в и към централата.

" С военното напрежение и възходящите действия в района, където се намира тази огромна атомна електроцентрала, нашите специалисти би трябвало да могат да ревизират обстоятелствата на място ", счита МААЕ. " Тяхното без значение и обективно докладване би помогнало за изясняване на настоящата обстановка на обекта, което е от решаващо значение в миг като този с непотвърдени обвинявания ", се прибавя в него.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР