Експертът от РИОСВ-Хасково Стоян Литов се натъкна на изключително редкия

...
Експертът от РИОСВ-Хасково Стоян Литов се натъкна на изключително редкия
Коментари Харесай

Откриха изключително рядък вид костенурка в центъра на Хасково

Експертът от РИОСВ-Хасково Стоян Литов се натъкна на извънредно редкия тип " каспийска блатна костенурка " (Mauremys caspica) в центъра на Хасково.

Той попаднал на влечугото, което е заплашен тип и е в Червената книга на България, напълно инцидентно, оповестиха от екоинспекцията.
 
Най-близкото до Хасково местообитание на каспийската блатна костенурка се намира в региона на река Банска, до село Клокотница . Влечуги от този тип са регистрирани и в предпазена околност „ Дефилето “ по поречието на река Харманлийска наоколо до Харманли.
 
Най-вероятно костенурката от заплашен тип е била уловена от човек и донесена в Хасково, допускат специалистите от „ Биологично многообразие, предпазени територии и зони “ в Регионална инспекция за опазване на околната среда. Често се случва хората да гледат костенурки в дворовете си.
 РИОСВ-Хасково
По всяка възможност влечугото е „ избягало “ от нечий двор, защото в региона, където е намерено, има много къщи. Нищожна е вероятността то единствено да е допълзяло до Хасково от най-близкото известно местообитание на типа, считат специалистите.
 
Каспийската блатна костенурка е в Червената книга на предпазените от изгубване типове от 2015 година. Видът е публикуван в сладководни водоеми сред централна Мала Азия и Туркменистан. Достигат дължина на черупката към 25 сантиметра.

Хранят се с разнообразни водни безгръбначни и растения, като младите са най-вече месоядни, а с напредването на възрастта стартират да ядат повече растителна храна.

В България каспийската блатна костенурка се среща в най-южните елементи на страната - Струмската котловина (Петрич, Левуново, Старчево и Марикостиново, Благоевградски окръг), Сандански, Ивайловград, блатата североизточно и югозападно от Свиленград, в региона на с. Клокотница, Харманлийска река, източни Родопи (с. Мандрица, Кърджалийски окръг), Южното Черноморско крайбрежие (Ахтопол, долното течение на Резовска река), Средец.

Българските популации обрисуват северната граница на ареала на типа, който обгръща Южна Европа, Северозападна Африка и Предна Азия. Общият им брой в страната се прави оценка на 600 до 1000 екземпляра.

Каспийската блатна костенурка населява блата, ровове, микроязовири, речни устия и други застояли или бавнотечащи водоеми.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР