Експериментите с необичайни функции в смартфоните често се провалят(снимка: CC0

...
Експериментите с необичайни функции в смартфоните често се провалят(снимка: CC0
Коментари Харесай

Странни функции, които се провалиха в смартфоните


Експериментите с необикновени функционалности в смарт телефоните постоянно се провалят
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителите на смарт телефони непрекъснато употребяват разнообразни трикчета, с цел да привлекат клиенти. Някои от новите функционалности се усъвършенстваха и усъвършенстваха, до момента в който други потънаха в забвение. Може да са били доста красиви, само че въобще непрактични за ежедневна приложимост.

Ето няколко странни и необикновени технологии, систематизирани от, които – за благополучие или страдание – не станаха нормални функционалности в смарт телефоните:

Докинг станция за смарт телефон

Подобна джаджа се появи за първи път с Microsoft Lumia 950 като обезверена стъпка за привличане на купувачи. Тя се оферираше съвсем като подарък при покупката на смарт телефона. Идеята беше елементарна: свързвате вашия смарт телефон към док станцията и го употребявате с компютърен екран, клавиатура и мишка – по този начин потребността от компютри изчезва.

По-късно Samsung пусна сходна докинг станция, наричайки я Samsung Dex. Но след това в гамата на Galaxy S21 се появи безжична връзка към монитора, вследствие на което нуждата от докинг станция изчезна. А в това време, Microsoft се отхвърли от бизнеса със смарт телефони.

Телефони с два екрана

Тази концепция беше толкоз готина и забавна, че като че ли изпревари времето си. Спомнете си YotaPhone или Meizu Pro 7: те имаха спомагателни екрани, конфигурирани на гърба на устройството. Вторият екран целеше да направи живота по-лесен и да понижи потреблението на сила: помагаше в обстановки, когато би трябвало да видите известията или да си извършите селфи с главната камера.

Телефонът с два екрана е ужасно решение, което по някаква причина не беше оценено от потребителите. Вторият екран можеше да бъде идеалното решение на един древен проблем: смарт телефоните да станат в действителност без рамки, като се отърват от предната камера. Уви, концепцията не беше подкрепена и смарт телефоните с два екрана изчезнаха. Освен, несъмнено, сгъваемите устройства, само че това е малко по-различна история.

Прибираща се камера

Китайските производители пускат голям брой смарт телефони и могат да си разрешат да отключат въображението: прибиращата се предна камера е страхотна концепция, само че не стана необятно публикувана. Този метод оказва помощ да се отървете от изрязването на екрана за предната камера, само че има няколко минуса.

Надеждност. Въпреки уверенията на производителите, издръжливостта на подобен механизъм е под въпрос.

Липса на други модули. В резултат на инсталирането на подобен механизъм производителите по някаква причина отстраняват значими функционалности. Например Honor 9X Premium получи изскачаща камера, само че остана без NFC модул.

Липса на отбрана против вода. Поради необичайния модул на камерата, доста производители не плануват отбрана от вода в смарт телефоните си.

Необичаен външен тип. Нека си го кажем: в действителност наподобява необичайно и може би даже неуместно. Традиционната предна камера е по-удобна и не нервира очите, а ние към момента не сме подготвени за прибиращи се камери.

Разширена действителност

Спомняте ли си какъв брой огромна вяра имаше за AR технологията? Обещаваха ни същинска гражданска война в мобилните игри. Сега всичко е напълно друго. За страдание, разширената действителност не закупи известност, макар че Apple се пробва да я приложи в най-обикновените приложения: рулетка, карти.

AR има доста дребна практическа приложимост: не можете да разберете точните размери благодарение на AR. Може би някой ден разширената действителност ще стане в действителност потребна и забавна, само че в този момент даже разработчиците не знаят какво да вършат с нея и къде да я приложат, макар че непрекъснато приказват за тази функционалност на разнообразни презентации.

Гласово набиране

Гласовото набиране е може би една от най-пренебрегваните функционалности. Благодарение на нея се появиха гласови асистенти, както и функционалност за диктовка, която опростява писането. За страдание, диктовката е впечатляваща единствено първия път, когато я употребявате: тогава разбирате, че корекциите ще лишават повече време – по-лесно е да напишете нещо сами или да изпратите гласово известие.

Управление на смарт телефона с джойстик

Тракболите и оптичните джойстици станаха безполезни при съществуването на сензорни екрани. Черешката на тортата от странни джаджи за смарт телефоните е оптичният джойстик. С появяването на капацитивни сензорни екрани, оптичният джойстик загуби своята функционалност. Беше комфортно да се употребява подобен детайл в режим на курсор. Освен това сензорните екрани, макар че имат редица дефекти, са доста по-удобни от навигацията с джойстик в менюто.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР