Екип от изследователи от Австралия и Китай са открили начин

...
Екип от изследователи от Австралия и Китай са открили начин
Коментари Харесай

Учени разработиха нов вид батерия, която е безопасна, ефективна и нетоксична

Екип от откриватели от Австралия и Китай са разкрили метод да създадат батериите по-безопасни и по-ефективни благодарение на вода и органични молекули

Емил Василев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 13:50 | 13.09.2023

Кога да изключите телефона си от контакта: „ златният стандарт “ при зареждането

IT НовиниДаниел Десподов - 11:42 | 16.09.2023

Открит е напълно нов нерелативистки и немагнитен механизъм за генериране на терахерцови талази

ТелефониЕмил Василев - 18:30 | 14.09.2023

Ето какъв брой пари щяхте да имате в този момент, в случай че си купувахте акции на Apple вместо iPhone всякога, когато бъде пуснат нов модел

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Благодарение на взаимен проучвателен план на австралийски и китайски учени, скоро може да се появи нов вид батерия, която е безвредна, ефикасна и нетоксична.

Водна алуминиево-радикална батерия

Изследователи от Университета Флиндърс в Южна Австралия и Университета Джъдзян Сай-Тек в Китай са създали първата в света водна алуминиево-радикална батерия, която употребява електролити на водна основа вместо рискови материали. Батерията може да обезпечи устойчиво изходно напрежение от 1,25 V и потенциал от 110 mAh g-1 в продължение на 800 цикъла с минимална деградация.

Д-р Кай Джан от Университета Джъдзян Сай-Тек си партнира с изследователската лаборатория на доцент Чжунфан Джиа от Университета Флиндърс в Южна Австралия, с цел да изследва електрохимията на постоянните радикали. Съвместната им работа се концентрира върху най-често потребления електролит на Люисовата киселина, Al(Otf)3, и включва тестване на акумулатори.

Стабилните радикали са органични молекули, които са необятно употребявани в разнообразни органични батерийни системи. Те в никакъв случай до момента не са били прилагани в алуминиево-йонни акумулатори заради неналичието на схващане на тяхната (електро)химична реакция в електролитите.

Изследователите откриват, че постоянен радикал, наименуван TEMPО може да претърпи обратима диспропорционализация в наличието на Люисова киселина, което разрешава образуването на алуминиево-радикални акумулатори.

Професор Джиа съобщи, че множеството акумулатори съдържат рискови материали и могат да замърсят околната среда, когато се изхвърлят на сметища или когато се изхвърлят на друго място. Той сподели, че материали като олово, кадмий и живак могат да отровят хората и животните и да замърсят почвите и водите, а те остават в околната среда за дълго време.

Електролити на водна основа

Той сподели, че тяхната батерия употребява електролити на водна основа, които са пожароустойчиви и устойчиви на въздуха, което я прави безвредна и устойчива. Той сподели също, че са употребявали биоразградими материали за батериите с мека опаковка, с цел да понижат въздействието върху околната среда.

Професор Джиа съобщи, че алуминиево-йонните акумулатори имат огромен капацитет като опция на литиево-йонните акумулатори, които се употребяват необятно в потребителската електроника, електрическите транспортни средства и системите за предпазване на възобновима сила.

Той сподели, че алуминиево-йонните акумулатори употребяват изобилни детайли от земната кора и обезпечават доста по-висока енергийна компактност от литиево-йонните акумулатори. Въпреки това, той споделя, че едно от главните провокации за актуалните алуминиево-йонни акумулатори е бавното придвижване на Al3+ йонните комплекси, което води до акумулатори с ниска успеваемост на катода.

Според Професор Джиа, тяхната алуминиево-радикална батерия взема решение този проблем посредством потребление на постоянни радикали като катоди, които могат да реализират високо изходно напрежение и висок потенциал с отлична непоклатимост при циклично придвижване.

Изследователите се надяват да усъвършенстват в допълнение работата на батериите и да усилят производството за комерсиализация в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР