Екип от инвазивни кардиолози успешно приложиха вътресъдова литотрипсия при пациент

...
Екип от инвазивни кардиолози успешно приложиха вътресъдова литотрипсия при пациент
Коментари Харесай

В „Сърце и Мозък Бургас извършиха ендоваскуларна литотрипсия на коронарна артерия



Екип от инвазивни кардиолози сполучливо приложиха вътресъдова литотрипсия при пациент със съществено задръстване на една от основните артерии на сърцето. Дългогодишният опит и висока експертиза на екипа, който включва доктор Сашо Жежовски, доктор Красимир Трифонов и доктор Октай Максудов, както и модерната новаторска технология, с която разполага ‚Сърце и Мозък‘ Бургас, подсигуряваха триумфа на интервенцията.





Вътресъдовата литотрипсия е най-новият и сполучлив способ за подготовка на калцираните коронарни и периферни съдови лезии. Литотрипсията съставлява разтрошаване на насъбрания калций посредством звукови талази. Методиката е известна от приложението й в урологията за разтрошаване на бъбречни камъни. Апаратурата за вътресъдова литотрипсия е друга от тази в урологията и представлвяа дребен балон, с който се доближава засегнатата артерия. Балонът е обвързван с генератор на звукови талази, които локално разрушават калция, без да поврежда близките тъкани и съдовата стена. Методиката е налична и сполучливо приложена към този момент при трима пациенти във високотехнологичната ‚Сърце и мозък‘ Бургас. При двама от тях бяха третирани тежко калцирани артерии на долни крака.



Исхемичната болест на сърцето е едно от най-честите сърдечни болести. Представлява увреждане на сърцето вследствие на незадоволителното доставяне с О2. Най-честата причина е атеросклерозата на артериите, които кръвоснабдяват сърдечния мускул. С напредването на възръстта и при съществуване на други съпътстващи болести като артериална хипертония, захарен диабет и бъбречна непълнота, атеросклерозата протича по-агресивно, а точно става дифузна и се следи тежка калциноза на артериите, която затруднява инвазивното лекуване. Използването на новаторски техники би подкрепило лекуването на пациентите с напреднала исхемична болест на сърцето и би подобрило тяхната прогноза.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР