ЕК е взела решение, с което ще иска от Съда

...
ЕК е взела решение, с което ще иска от Съда
Коментари Харесай

ЕК иска санкции за България заради некултивирани депа за отпадъци

Европейска комисия е взела решение, с което ще желае от Съда на Европейски Съюз налагане на финансови наказания за нерекултивираните общински депа за боклуци. Това излиза наяве от писмо, изпратено от Комисията до България, оповестяват от пресцентъра на екоминистерството.

Срещу България има постановено решение на Съда на Европейски Съюз от юли 2015 година, с което страната е наказана за това, че не е протекция старите общински депа, които не дават отговор на европейското законодателство. Страната е наказана за 113 депа за битови боклуци, тъй като не са закрити до юли 2009 година и не престават да се експлоатират към оня миг.

Съгласно поетите задължения от България към Европейска комисия след първото решение на Съда всички 113 депа са с прекратена употреба към 2017 година, само че до 31 декември 2020 година е следвало да бъдат рекултивирани. Към момента, шест години след неоправдателното решение на Съда на Европейски Съюз, към момента общините не са рекултивирали 43 депа за неопасни боклуци.

Финансиране за осъществяване на този развой е обезпечен от ПУДООС и ОПОС. От екоминистерството ще изпратят писма до кметовете на тези общини, които към момента не са изпълнили уговорките според правосъдното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли.

В случай че това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови наказания, оповестяват от министерството на околната среда, като означават, че глобите са както еднократни, по този начин и дневни в извънредно огромни размери, отчитайки практиката на Съда на Европейски Съюз досега.

Общините, включени в писмото на Европейска комисия са: Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР