Едва ли има човек, на когото не са искали пари

...
Едва ли има човек, на когото не са искали пари
Коментари Харесай

Известният екс депутат Иво Атанасов разказа във Фейса за случка, която не е за вярване

Едва ли има човек, на който не са желали пари на улицата. Стотинки или левчета, за които е ясно, че нуждаещият се няма по какъв начин да върне. И всеки е постъпвал съгласно джоба си, само че и съгласно способността си да съчувства. Така стартира историята си в персоналния си Facebook някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Иво Атанасов, който бе измежду най-популярните лица в няколко Народни събрания и се славеше като човек с персонална позиция, който постоянно " кривваше " от партийните повели.

Ето какво описа още той:

В случая обаче ставаше въпрос не за два-три лв. или за пет-десет, а за повечко. Непознатият юноша, който се приближи до нас в кварталната градинка, нямаше тип на изпаднал. И до момента в който обясняваше защо са му нужни парите и по какъв начин на следващия ден ще ги върне, се пробвах да схвана дали е откровен, или за своите към тридесет години към този момент се е изпекъл в лъжите.

В предходното време не бих пристъпил към тази тематика. Пък и никой не би прочел написаното. Честността дотолкоз се беше трансформирала във ежедневие, че беше излишно и даже несвоевременно да се морализаторства. Станала беше полезност, казано на сегашен език.

Спомням си тези кътове на честността по време на ученическите лагери и бригади. Зареждаха се с вафли, бисквити, детски закуски, бонбони, лимонади, всеки взимаше, каквото избира, пресмяташе какъв брой коства и оставяше нужната сума на избраното място. Ако нямаше точни пари, даваше повече и самичък си взимаше рестото. Без продавач и без дежурен преподавател, който да следи някой да не открадне. Без охранители и без камери. И постоянно сметките излизаха точни.

Честността беше присъща освен за децата, само че и за възрастните. Още ми е пред очите касиерът в първата ми работа. При приемането на заплатите чак се разгневяваше, в случай че си позволиш да му оставиш лев-два - бързо ти ги пъхваше в ръцете или в джоба. А в случай че излезеш, зарязвайки стотинки на бюрото му, отваряше вратата и ги хвърляше след теб в коридора.

Сега е друго. Лъжата е на респект - освен в политиката, само че и в бита. Всеки ден по малките екрани и в обществените мрежи пострадали се оплакват по какъв начин са били излъгани от другари и даже от най-близки родственици. Някои пък обществено се заричат, че повече няма да оказват помощ на никого.

Да, всичко това ми е ясно. Аз самият съм бил отчаян не от един или двама, на които съм откликнал в сложен за тях миг. Но… дадох парите.

Ден по-късно момчето ми звънна, както се бяхме уговорили. Трябвало да остане до късно в работата и нямало по какъв начин да пристигна на уречената среща. Не, не желаех незабавно да си кажа, че стартират познатите увъртания, може би тъй като ми се щеше най-малко да отложа болката от следващата загуба на религия. Добре, че не прибързах. Момчето излезе честно и след още един ден ме зарадва същински. И не поради върнатите пари - част от тях му оставих като подучване за честността. А поради приятното възприятие, че към момента се срещат такива хора, и то млади. Заради вярата, че не всичко е изгубено.

Със брачната половинка ми бяхме толкоз окрилени, та чак почистихме до шушка кварталната градинка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР