Едва 3% от природата по света остава екологично непокътната със

...
Едва 3% от природата по света остава екологично непокътната със
Коментари Харесай

Едва 3% от екосистемите в света остават непокътнати

Едва 3% от природата по света остава екологично непокътната със здрави популации от всичките си в началото съществуващи животни и необезпокоявани местообитания, демонстрира изследване, заяви „ Гардиън “.

Те се намират в тропическите гори на Амазония и Конго, тундрата, Сибир и Сахара.
Снимка: iStock
Изследователите оферират репопулация на дребен брой значими типове като слонове и вълци, в някои покварени от индивида зони. Подобен ход би могъл да възвърне до 20% от екологичната целокупност на планетата. Слоновете да вземем за пример популяризират семена и основават значими насаждения в горите, а вълците могат да управляват популациите на елени и лосове.

Според учени горите, саваната и тундрата на пръв взор могат да наподобяват непокътнати от горната страна, само че в действителност в дадените области липсват жизненоважни типове.

Глобална рецесия на биологичното многообразие

Светът е в рецесия на биологичното многообразие, като доста популации от диви животни понижават поради унищожаването на хабитатите им от земеделие и строителство, написа още в изследването.

„ Голяма част от това, което считаме за непокътнато местообитание, са изчезнали типове, които биват убивани от бракониери или са изчезнали поради инвазивни типове или заболявания “, изяснява доктор Андрю Пламптре, водещ създател на проучването.
Снимка: iStock
От десетилетие Организация на обединените нации се грижи за възобновяване на екосистемите, само че се концентрира върху разрушени местообитания “, прибавя той.

Изследването употребява карти от диапазона на 7000 типа, от които 1500 през днешния ден са в Червената книга на Международния съюз за запазване на природата. Повечето данни са за бозайници, само че са включени и някои птици, риби, растения, влечуги и земноводни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР