Едва 3 от общо 21 дезинфектанта за ръце, продавани в

...
Едва 3 от общо 21 дезинфектанта за ръце, продавани в
Коментари Харесай

Изследване: Само 3 от 21 проучени дезинфектанта в България отговарят на съветите на СЗО

Едва 3 от общо 21 дезинфектанта за ръце, продавани в България, дават отговор изцяло на рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО). Това твърди неправителствената организация " Активни консуматори ".
Анализът е лабораторен, като е направена хроматография за установяване на концентрацията на алкохоли. С две изключения, в препаратите за стерилизация на ръце се влага етилов алкохол, а рекомендацията на СЗО е да се употребява етилов алкохол. Въпросът е каква е концентрацията – при 16 дезинфектанта е измерена централизация от 50 до 69,9%, до момента в който единствено при 3 е 70%, според насоките на СЗО. Има и 2 препарата с под 50% етанол.
Алкохолите въздействат върху белтъците на микроорганизмите. Те водят до денатурация на протеините, което убива патогените. Препоръките на СЗО и Европейския център за предварителна защита и надзор на заболяванията (ЕЦПКБ) демонстрират, че най-ефективната централизация е 70% (тегло/тегло). Интересна детайлност е, че алкохолите не са контролирани от европейското законодателство – Biocidal Products Regulation (528/2012), което е бюрократичен абсурд.
Празнини има и при описанието на помощните съединения - при 6 продукта те отсъстват, показват от " Активни консуматори ". При 2 търговски марки не са сложени наложителните надписи и пиктограми за заплаха (риск от запалимост). Обобщението е, че единствено при 8 от 21 продукта етикетите сервират задоволително информация на потребителите.
Организацията показва, че има забавна картина и при цените. Цената варира от 15 лв. до 259 лв., в случай че бъде преизчислена на база 1 литър, споделят от " Активни консуматори ".
Пълни детайлности с данните за всички проучени марки научете ТУК!
Още: " Коронавирусът - в Съединени американски щати към този момент почват да се опасяват съществено от безработицата "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР