Едва 10% от пациентите с хепатит у нас са диагностицирани.

...
Едва 10% от пациентите с хепатит у нас са диагностицирани.
Коментари Харесай

Едва 10 % диагностицирани: СЗО призова за ускорен скрининг за хепатити у нас - Здраве

Едва 10% от пациентите с хепатит у нас са диагностицирани. Световната здравна организация приканва за ускорение на скрининга за ранна диагностика на вирусните болести.

Данните бяха обявени на, във връзка навършването на две години от приемането на Националната стратегия за надзор и предварителна защита на вирусните хепатити в България 2021 – 2025 година

Организатор е Световната здравна организация в България с поддръжката на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, Сдружение „ ХепАктив “ и Портал на пациента. Стана ясно, че у нас 87 000 са инфектираните с хепатит С. 226 000 са тези с хепатит В. Ако България желае да реализира задачите си за елиминиране на вирусните хепатити, би трябвало до 2030 година да лекува 8700 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно. Диагностицираните обаче са едвам 10% от инфектираните, като годишно единствено 1% от тях се лекуват заради ниското равнище на скрининг и бавния развой по започване на лекуването.

Превенцията в България е на извънредно ниско равнище. Само 40% от възрастните си вършат наложителните годишни профилактични проучвания. Хората би трябвало самодейно да търсят профилактични проучвания, с цел да схванат, че са инфектирани с хепатит В или С и да се лекуват. От своя страна, Здравната каса би трябвало да престане с ненужното условие за 6-месечно следене на диагностицираните и да отпуска лекуване незабавно. Иначе в никакъв случай няма да отстраняваме вирусните хепатити. А най-важното е, че до момента в който чакат, хората получават необратими увреждания и даже умират, съобщи ръководителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски.

През април 2021 година беше призната Националната стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити 2021-2025 година с съществена цел понижаване смъртността от вирусни хепатити с 40% до 2025 година Бюджетът на стратегия за интервала е над 15 милиона лв., като 4 милиона от тези средства са по бюджета на Националната здравноосигурителна каса и са заделени за скрининг.

Експертният съвет към Националната стратегия е предложил да се сътвори Наредба за контрол и следене на болните с вирусни хепатити, защото сега доста от новооткритите пациенти не доближават до лекуване и техните близки рискуват да се инфектират. Осигурен е и достъп до проучване за вируса на хепатит С по време на бременност за предварителна защита на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете. Стана ясно, че две години след приемането на Програмата още не е изменен член 82 от Закона за здравето, с цел да стартира да се финансира лекуването и на здравнонеосигурените с хепатит В и хепатит С, съобщиха Илия Тасев, шеф дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор “ и доктор Мария Тюфекчиева от Министерството на здравеопазването. 

В поддръжка на по-добрата осведоменост на популацията за опциите за тестване по Националната стратегия към този момент е основан и Мисията му е да се насърчи хората най-малко един път в живота си да се тестват за хепатит В и С. Дигиталната акция се осъществя от Сдружение „ ХепАктив “ и Viber България с поддръжката на Министерство на здравеопазването и българския офис на Световната здравна организация.

Евгени Младенов, контрольор в бранш „ Медицинско обслужване в местата за отнемане от независимост “ в Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ към Министерство на вътрешните работи изясни, че не е вероятен своевременен скрининг и лекуване за хепатит С на лишените от независимост поради условието на НЗОК за 6-месечно следене.

Едва 12% от лишените от независимост остават в пандизите в границите на една година и могат да бъдат лекувани. Голям проблем е обезпечаването на ескорт и въоръжена защита, до момента в който на тези пациенти се вършат наложителните проучвания. Това прави невероятно лекуването по време на периодите за отнемане от независимост, разясни той. 

„ В България казусът с чернодробните болести е огромен освен поради вирусните хепатити, само че и тъй като България е на 8-мо място в света по консумация на алкохол, а 26,3% от дамите и 28,3% от мъжете страдат от затлъстяване “, обърна внимание Джакомо Донини, Програмен шеф на Глобалния Институт за чернодробни болести.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР