Едно от най-очакваните събития от оперното лято на Държавна опера

...
Едно от най-очакваните събития от оперното лято на Държавна опера
Коментари Харесай

„Отело“ с Желко Лучич, Джанкарло Монсалве и Тамара Калинкина на Античния форум в Стара Загора на 23 юли

Едно от най-очакваните събития от оперното лято на Държавна опера – Стара Загора ще се състои на 23 юли.

На сцената на Античния конгрес „ Августа Траяна ” от 21.00 часа ще бъде показан спектакълът на операта „ Отело ” от Джузепе Верди. Звезден солистичен състав ще очарова феновете, които ще имат шанса да видят и чуят международния баритон Желко Лучич, който ще се превъплъти в ролята на подлия Яго. Един от най-търсените реализатори на ролята на Отело – тенорът Джанкарло Монсалве гостува за първи път в България, а блестящата Тамара Калинкина от Украйна ще дебютира в ролята Дездемона.

Диригент ще е маестро Ивайло Кринчев. Сценичната акомодация е на режисьора Огнян Драганов, а акомодацията на сценографията особено за откритата сцена на Античния конгрес е на художника Тодор Демеров. Костюмите са дело на Цветанка Петкова-Стойнова.

В спектакъла на 23 юли вземат участие още солистите Ивайло Йовчев /Касио/, Александър Марулев /Лодовико/, Даниела Нинева

/Емилия/, Стоян Буюклиев /Родриго/, Живко Добрев /Монтано/, оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „ Бага-Тур ”.

„ Отело “ от Джузепе Верди на Операта е класическа режисура, основана с изключителното подпомагане на Община Стара Загора. С нея на 24 ноември 2014 година бе открито  45-тото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Сценографията и костюмите на „ Отело ” са последната взаимна работа на художниците Цветанка Петкова-Стойнова и Борис Стойнов, свързани трайно със Старозагорската опера и оставили ярка диря в образа на актуалното българско оперно и балетно изкуство.

Шекспир е обичаният публицист на Верди. Още в ранния си креативен интервал композиторът написва опера по шекспировата драма “Макбет ” и се връща към нея съвсем двадесет години по-късно. Дълги години той е работил върху “Крал Лир ”, само че незадоволен от либретото, унищожава, както се допуска, към този момент готовата опера, а музиката й отчасти употребява за други свои творби. По Шекспир е последната творба на гениалния композитор – комичната опера “Фалстаф ”. Към “Отело ” пристъпва с безкрайната отговорност да сътвори произведение, което да бъде почтено за своя книжовен първоизточник. Либретото е написано от Ариго Бойто, като Верди променя шекспировия сюжет. Действието се развива към главния спор – стълкновението сред Отело и Яго. Верди резервира дълбоката общочовешка същина на безсмъртната шекспирова покруса – непреходните тематики за другарството и измяната, за обречената обич и безумието на ревността. Верди основава една реалистична музикална драма, неповторима с развиването на психологическия драматизъм на действието устремено водещ към кулминационния край.

Звездното трио в „ Отело ”

Сръбският баритон Желко Лучич продължава да печели самопризнание за осъществяванията си на трагичния репертоар във водещите международни оперните театри, в това число Метрополитън опера, Кралския оперен спектакъл, Операта на Сан Франциско, Националната опера в Париж, Театро но Скала и Виенската държавна опера. За осъществяването му в „ Силата на ориста “ Файненшъл таймс написа, че „ с този Дон Карлос, Желко Лучич дава ясна поръчка, че е един от най-изключителните вердиеви баритони. “ Първата незабравима среща на огромния оперен ас с българската аудитория бе през предишното лято – на сцената на Античния конгрес „ Августа Траяна ” – Стара Загора в ролята на Скарпия от операта „ Тоска ” на Пучини.

Многото му задължения през сезона 2007/2008 включват Метрополитън опера, където гостува в основната роля в новата продукция на „ Макбет “ от Верди /с диригент Джеймс Ливайн/; във Виенската държавна опера като Жермон в „ Травиата “, в Държавната Опера в Дрезден в основната роля в „ Риголето “; и Операта във Франкфурт, с цел да извърши неколкократно основните функции в „ Симоне Боканегра “ и „ Макбет “, както и Яго в концертното осъществяване на „ Отело “, Мишел в „ Мантията “ и основната роля на Джани Скики в оперния триптих от Пучини.

В последвалите сезони той пее Яго в новата продукция на „ Отело “ в Дойче Опер Берлин, в „ Травиата “ в Кралския оперен спектакъл Ковънт Гардън и „ Силата на ориста “ във Виенската държавна опера, както и в „ Бал с маски “ в Театро но Скала, в „ Макбет “ под диригентството на Рикардо Мути на Фестивала в Залцбург. Участва в новите продукции на „ Риголето “ в Метрополитън опера и на „ Симоне Боканегра “ в Държавната опера в Мюнхен.

През сезона 2015/2016 се завръща в Метрополитън опера / “Отело “, „ Тоска “/, в Лирик опера в Чикаго / “Набуко “/, в операта във Франкфурт / “Джани Скики “/, в Националната опера в Париж / “Травиата “/ и в Ковънт Гардън /„ Трубадур “/. През 2016/2017, Желко Лучич пее основно в „ Отело “ в Цюрих и в Ковънт Гардън, в „ Риголето “ в Парижката опера и в „ Набуко “ и „ Риголето “ в Метрополитън опера. Също по този начин взе участие в Галаконцерта по случай 50-та годишнина на тази опера.

През идващия сезон измежду уговорките му са и връщането му във Виенската държавна опера за „ Саломе “ и „ Макбет “ и в Държавната опера в Мюнхен за „ Тоска “ и „ Симоне Боканегра “, както и в Парижката опера / “Трубадур “/ и Ковънт Гардън / “Макбет “/. Също по този начин той неколкократно извършва основната роля в „ Риголето “ в операта във Франкфурт и още веднъж има присъединяване в Метрополитън опера в „ Селска чест “ и „ Палячи “.

През сезон 2018/2019 гостува в Метрополитън опера, участвайки в „ Момичето от Златния запад “ и „ Отело “; пее в „ Травиата “ в Лирик опера на Чикаго; в „ Тоска “ в Националната опера в Париж и в Дойче опер-Берлин по случай 50-та годишнина на продукцията. Следват спектаклите на „ Силата на ориста “ в Националната опера в Париж; „ Андре Шение “ и „ Макбет “ в Държавната опера в Мюнхен и „ Макбет “ в Метрополитън опера, „ Травиата “ в Кралската Опера на Ковънт Гардън, „ Тоска “ във Виенската държавна опера и „ Адриана Лекуврьор “ в Националната опера на Париж.

Желко Лучич е пял също и с доста оркестри, в това число с Rundfunk симфоничния оркестър в Хесен, Филхармонията на Белград, Радио-симфоничния оркестър на Брюксел и Симфоничния оркестър на Бостън. Носител е на първа премия през 1997 на Международния конкурс „ Франсиско Виняс “ в Барселона. Желко Лучич e учил при световноизвестната певица /мецосопран/ Бисерка Цвеич. /IMG Artists/

Джанкарло Монсалве Лейтън е високо оценен като един от водещите лирико-спинтови тенори на своето потомство, изпълняващ основните функции в най-трудните оперни заглавия на влиятелните подиуми по света. Много от тези осъществявания са записани и излъчени от радио- и телевизионни станции и в кината.
След сполучливия си дебют през сезон 2006 на сцената на Театро Комунале в Болоня, Италия Джанкарло Монсалве е канен да гостува на сцените на оперния спектакъл в Цюрих; Театро Реджо в Торино, Арена ди Верона; Кралския оперен спектакъл Ковънт Гардън в Лондон, Операта в Ница; Байерише Щатс Опер в Мюнхен; Националната опера на Гърция; Националната опера във Вашингтон; Сферистерио в Мачерата; Операта в Далас; Театро Насионал де Сао Карлос в Лисабон; Дижон, Анже-Нант; Лозана, Фестивала в Солотурн; Оперния фестивал Аванш, Швейцария; Театър Виелки във Варшава, Дойче опер в Рейн; Оперите в Колон, Далас, Хановер; Лайпциг; Национален център за изпълнителски изкуства в Мумбай; Театро Мунисипал де Сантяго в Чили; Операта в Хонг Конг; Кралския оперен спектакъл на Султаната на Оман в Мускат; Центъра за изкуства в Сеул и доста други.

Роден в чилийския град Валпараисо, където приключва своето обучение по изящни изкуства в Училището „ Белас Артес “, Монсалве стартира музикалното си образование през 2001 в Консерваторията Исидор Хандлер Виня дел Мар със сопраното Нора Лопес Фон Вриесен и тенора Марио Бариентос. От 2004 Монсалве продължава да усъвършенства вокалната си техника в Италия със сопраното Мирела Френи и баса Леодино Фери, по пътя си към школата на Еторе Кампогалиани и студията на Артуро Мелокки. Монсалве взе участие в майсторските класове на сопраното Монсерат Кабайе и тенорите Джанфранко Чеккеле, Корнелиу Мурги, Ландо Бартолини, Дано Рафанти и Никола Мартинучи. Той се образова на театрално актьорско майсторство от чилийския режисьор и артист Хуан Едмундо Гонзалес дел Вале и холивудската знаменитост-обучител на звезди Бернард Хилър.

Монсалве е пял под палката на диригенти като: Патрик Фурнилие; Ийвс Абел, Рикардо Мути, Карло Ризи, Паоло Кариняни,Ксиан Цанг, Антонело Алеманди, Олег Каетани; Юлиан Ковачев, Роберто Рицци Бриньоли, Карло Монтанаро, Жан Ив Осонс, Франк Биърман. Работил е с режисьорите Уго Де Ана, Франческа Замбело, Жан-Ромен Весперини, Патрис Корие и Моше Лайсер, Джанкарло дел Монако, Джани Куаранда, Петер Конвични, Лоренцо Мариани, Марио дел Карло, Джанфранко де Босио, Лилиана Кавани, Гарнет Брус, Стивън Лангридж, Карлос Вагнер.

В репертоара на артиста се четат над 30 основни функции най-вече от италианския и френския типичен репертоар: Полионе от „ Норма ” на Белини, Дон Хозе от „ Кармен ” на Бизе, Андре Шение от Джордано, Канио от „ Палячи ” на Леонкавало, Туриду от „ Селска чест ” на Маскани, Родолфо от „ Бохеми ”, Калаф от „ Турандот ”, Пинкертон от „ Мадам Бътерфлай ”, Де Грийо от „ Манон Леско ”, Каварадоси от „ Тоска ” на Пучини, Радамес от „ Аида ”, Дон Карлос, Манрико от „ Трубадур ”, Дон Алваро от „ Силата на ориста ”, Родолфо от „ Луиза Милър ”, Измаел от „ Набуко ”, Рикардо от „ Бал с маски ”, Отело на Верди и други Правителството на Чили дружно с града Валпараисо присъжда купата Културен Посланик на Джанкарло Монсалве и го предлага за медала на ЮНЕСКО /2010/. Носител е на 35-я „ Златен Маскани ” /2015/ – годишни награди на Баняра ди Романя. Джанкарло Монсалве е един от 22-та номинирани от списанието „ Светът на Бродуей “ и Операта в Далас за премията „ Мария Калас – Артист на 2016 ” за ролята на Марио Каварадоси в операта „ Тоска ”.

Паралелно с дейната си интернационална певческа кариера Джанкарло Монсалве се занимава и с вокална педагогика, като черпи ентусиазъм от достиженията и методите на своите именити вокални педагози и основава лична методика. Смесването, вярното потребление и комбинацията от главните способи, механизмите и техниките на „ остарялата вокална школа ” като школата на Гарсия, методът Melocchi и студията на Еторе Кампогалиани дават живот на метода Monsalve Leyton™

Тамара Калинкина е Заслужила артистка на Украйна (2018). От март 2022 година е солистка на Старозагорската опера, където направи своя впечатляващ дебют в ролята на Мими от операта „ Бохеми ” на Пучини.

Тамара Калинкина е приключила Киевския държавен музикален лицей на името на Р. Глиер през 2005 година и Националната музикална академия на Украйна „ П. И. Чайковски “ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 година От 2004 до 2011 година е водещ солист на Киевския народен научен оперетен спектакъл, където дебютира като Снежанка в мюзикъла „ Снежанка и седемте джуджета ” от В. Домшински. Сред най-ярките й функции са на Елиза Дулитъл в „ Моята прелестна лейди ” от Ф. Лоу и Нинон във „ Теменужката на Монмартър ” от Имре Калман.

От 2011 година е солистка на Националната опера на Украйна, където дебютира в ролята на Татяна от операта „ Евгений Онегин ” на Чайковски. Сред най-значимите функции, които непрекъснато извършва са: Виолета от „ Травиата ”, Мими и Мюзета от „ Бохеми ”, Маргарита от „ Фауст ”, Татяна от „ Евгений Онегин ”, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „ Джани Скики ”, Наталка от „ Наталка-Полтавка ”, Ксения в „ Борис Годунов ” от М. Мусоргски, Антония от „ Хофманови разкази ” на Офенбах и други В репертоара на певицата се четат още функциите на Неда от „ Палячи ”, Донна Анна от „ Дон Жуан ”, Сузана и Графинята от „ Сватбата на Фигаро ”, Сестра Анжелика от едноименната опера на Пучини, сопрановите партии от „ Реквием ” на Верди и „ Стабат Матер ” от Росини, има богат песенен репертоар.

През 2012 Тамара Калинкина гостува за първи път на сцената на Полската национална опера като Татяна (Teatr Wielki Opera Narodowa) в постановката на операта „ Евгений Онегин ” на режисьора Мариуш Трелински, под диригентството на Маестра Кери-Лин Уилсън. Ролята на Татяна я води и на сцената на Македонската опера и балет-Скопие, където през 2016 пее в премиерните спектакли на операта „ Евгений Онегин ”. През септември 2017 е Церлина в спектакъла на операта „ Дон Жуан ” в Театро Сан Карло в Неапол, Италия, а по-късно и в Дубай Опера, ОАЕ, под диригентството на маестро Хансьорг Албрехт, режисьор Мариано Бодуин. През октомври 2017 година е Виолета в „ Травиата ” с Амазонската филхармония в Театро Амазонас в Манаус, Бразилия, диригент Маестро Луис Фернандо Малейро, следват задължения още веднъж в тази роля в постановката на операта „ Травиата ” на Театро Серджо Кардозо в Сао Пауло, Бразилия с диригент Маестро Андре Дос Сантос, режисьор Пауло Абрао Еспе. Тамара Калинкина ще дебютира в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини на летния фестивал в Рива дел Гарда, Италия.

Тамара Калинкина печели първа премия на Международния конкурс за млади оперни артисти Рикардо Дзандонай /2012/ и е победител в Международния музикален конкурс във Виена в категория професионален глас (2020). Гостувала е на сцените на разнообразни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонас в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

Билети на касата на Държавна опера-Стара Загора, онлайн.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР