Едно от най-чувствителните предложения е бизнесът да спре да плаща

...
Едно от най-чувствителните предложения е бизнесът да спре да плаща
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели искат различни минимални заплати по браншове от 2021 г.

Едно от най-чувствителните оферти е бизнесът да спре да заплаща първите три дни от болничните. Не е ясно дали страната е подготвена да поеме разхода, който е към 200 млн. лева годишно.

© Надежда Чипева Договаряне на минимални заплати съгласно икономическия бранш и квалификацията от 2021 година, първите три дни от болничните още веднъж да се заплащат от Национален осигурителен институт, възобновяване на налог върху прихода на работещи с ниски доходи. Това са част от общо 40 ограничения, за които четирите работодателски (АИКБ, БСК, КРИБ, БТПП) и двете синдикални организации (КНСБ и КТ " Подкрепа " ) са си стиснали ръцете. Предложенията са в недопечен тип и към момента нямат доста конкретика. Сега бизнесът и представителите на работещите стартират договаряния с страната, с цел да обсъдят кои ограничения могат да срещнат поддръжката на държавното управление и кои има потребност да се уточняват.

Първата сходна среща сред обществените сътрудници беше в понеделник заран с вицепремиера Томислав Дончев като представител на страната. От думите на президента на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров през БНР излиза наяве, че една от главните тематики на диалога е била така наречен европейска " Зелена договорка ", като съгласно него България е значително губеща страна от предлагането на новата Европейска комисия. Преговорите по ограниченията, препоръчани от бизнеса и синдикатите, ще продължат до края на месеца.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво се предлага

Работодателските и синдикалните организации са постигнали единодушие по 40 ограничения в областта на стопанската система, енергетиката, демографията, пазара на труд и обществените помощи.

Едно от най-чувствителните оферти е бизнесът да спре да заплаща първите три дни от болничните - мярка, която беше въведена по време на финансовата рецесия. Преди това те се изплащаха от Националния застрахователен институт. По хипотеза това би означавало, че разходът на страната ще скочи с близо 200 млн. лева на година.

Други оферти са свързани с ограничение на отрицателните демографски трендове в България, като една от тях е стратегия за заселване в страната на хора с български генезис от трети страни посредством издаването на " карта за български генезис ", която облекчава достъпа им до България и до българския пазар на труд.

Друго предложение е данъчно облекчение при покупка на жилища за млади фамилии на работещи - като да вземем за пример безлихвен заем. Не излиза наяве кой ще дава сходни заеми. Тази алтернатива да е допустима при избрани задължения за местоживеене и работа в страната. Друга опция е въвеждането на данъчни отстъпки според от прихода на фамилията и броя на отглежданите деца.

От необикновен интерес е и предлагането за възобновяване на налог върху приходите на чиновници с ниски приходи и материални благоприятни условия според " предел ", който не е прецизиран към този миг. Идеята е данъкът да се връща до размер, еднакъв на дължимия за минималната работна заплата. Подобно предложение през годините във вариации е циркулирало и в Народното събрание, само че до момента не е срещало утвърждението на Министерството на финансите.

Новите минимални работни заплати

С пакета от ограничения бизнес и синдикати желаят да адресират и различен проблем от последните години - административното нарастване на минималната работна заплата. Сега те са постигнали единодушие тя на процедура да размени минималните осигурителни приходи - всеки стопански бранш и отрасъл да договаря равнището на минимални хонорари. Допълнителна диференциация може да има и за квалификациите на личния състав - ниско-, средно- и висококвалифициран. От думите на Пламен Димитров пред Нова телевизия в неделя излиза наяве, че националната минимална заплата ще се резервира като най-малък предел и също ще се орпеделя след договаряния от работодателски и синдикални организации. Идеята е двустранните договаряния да започват през 2020 и новата методология да бъде приложена през 2021 година

Сред останалите оферти, за които бизнесът и синдикатите в този момент договарят с страната, е въвеждането на обща хипотеза за безмълвно единодушие от страна на институциите, договаряне на целесъобразен % на нарастване на заплатите в частния бранш, възбрана за даване на държавна помощ за построяването на нови електроцентрали и премахването на таксата от 5% върху приходите на производителите на електрическа енергия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР