Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на

...
Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на
Коментари Харесай

Няколко неудобни въпроса за скъпите лекарства за деца

Една щастлива развръзка мина като метеор през последните дни на предходното ръководство – в последния вероятен миг депутатите влязоха единомислещо в ролята на спасители и регламентираха общественото финансиране на скъпи медикаменти за редки и онкозаболявания на деца до 18-годишна възраст, чието разпределяне бе спряно поради законов пропуск. Последваха фанфари, овации, дружна въздишка на облекчение... Но не и пари.

За така наречен оф лейбъл артикули преди този момент дни наред биха паника пациентски организации, Националната мрежа за децата, омбудсманът и така нататък Това са медикаменти, които могат да се ползват отвън изискванията на разрешението за приложимост в извънредно изключителни случаи. Изписват се по специфичен ред на деца с онкохематологични болести, ревматологични и ендокринологични проблеми. По закон не могат да се финансират с обществени средства, само че все пак НЗОК безпроблемно ги заплаща в последните 2 години. До юни 2022 година, когато внезапно терапиите стопират. Обяснението – липса на законово съображение за тях.

" В момента има единствено задържане на част от документите, до момента в който решим този проблем. Смятам, че в границите на 20 дни казусът ще бъде решен ", споделя пред Българска национална телевизия шефът на касата проф. Петко Салчев. " Няма да сложим децата в риск. Това, което сме забелязали, е едно несъвършенство в законодателството и сме подхванали ограничения то да бъде оправено ", твърди и здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР