Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за

...
Една от най-обсъжданите идеи на финансовия министър Асен Василев за
Коментари Харесай

От днес: Не плащаме, ако няма касова бележка

Една от най-обсъжданите хрумвания на финансовия министър Асен Василев за изсветляване на оборотите, така наречен " безвъзмезден обяд ", към този момент е настоящ законов текст, в действие от 1 януари. Според новата наредба в Закона за Данък добавена стойност, когато търговец не издаде касова записка, клиентът има право да задържи заплащането.
Мярката в началото бе планувана за дисциплиниране на рестораньорите, които крият обороти, само че бе избрана като дискриминационна и по тази причина финансовото министерство предложи да се ползва за всички типове бизнеси и доставки.
Различните комисии в Народното събрание отхвърлиха текста наред с други противоречиви оферти на финансовия министър като " донос-бонус ", " налог бакшиш " и събиране на касови бележки за прилагане на данъчни отстъпки.
Изненадващо обаче наредбата да не се заплащат доставки, за които няма издадена касова записка, бе гласувана в последния миг при второто четене на Закона за Данък добавена стойност в зала по предложение на депутата от Политическа партия Венко Сабрутев.
Как тъкмо ще се ползва тази мярка, не е доста ясно. Тя към този момент получи доста рецензии поради вероятните исблъсъци, които може да породи сред продавачи и купувачи. Няма изясненост и по какъв начин ще се потвърди, че търговецът не е имал желание да издаде касова записка.
В същото време двойно скача размерът на санкциите за неиздаване на касови бележки - физическите лица, които не са търговци, ще бъдат глобявани с 200 до 1000 лева, а компаниите и едноличните търговци - с  1000 до 4000 лева При наново нарушаване тези наказания стават от 400 до 2000 лева, и надлежно за компаниите - от 2000 до 8000 лева
Двойно по-висока ще е санкцията и за потребителите, които не съхраняват касовата си записка до овакантяване на комерсиалния обект - до момента тя беше 5 лв., само че от 1 януари става 10 лева
Наред със стягането на контрола в Закона за Данък добавена стойност се основава и нова опция - търговците да може да издават и електронни фискални бонове, които да дават на клиентите по електронен път. Допускането на тази опция бе поставяна от бизнеса в последните години като по-модерен метод на разплащане, вместо всички да бъдат задължени да купуват и употребяват касови апарати с хартиени бележки.
Финансовото министерство най-сетне се е съгласило, само че слага изискване пред търговците, които желаят да издават фискални бонове по електронен път - наложително да употребяват утвърден от Национална агенция за приходите програмен продукт за ръководство на продажбите. За да влезе тази нова наредба в действие, би трябвало да бъдат направени и съответни обяснителни текстове в Наредбата Н 18 за касовите апарати и отчитането на продажбите.
Както към този момент е известно нулевата ставка на Данък добавена стойност за самун и брашно се удължава до 30 юни 2024.
Дотогава ще работи и понижената 9% ставка Данък добавена стойност за фитнеси, спортни уреди и общата туристическа услуга. Най-голямата данъчна привилегия получиха ресторантьорите - ставката от 9% Данък добавена стойност за техните услуги ще работи до 31 декември 2024 г. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР