Една от най-играните опери на маестро Джузепе Верди, „Аида не

...
Една от най-играните опери на маестро Джузепе Верди, „Аида не
Коментари Харесай

Операта „Аида“ на сцената на Софийската опера и балет- 8, 9 и 10 юни

Една от най-играните опери на маестро Джузепе Верди, „ Аида " не инцидентно е предизвиквала и продължава да провокира въображението на огромните режисьори освен за оперната сцена, само че и за кино версии. Какво я прави толкоз атрактивна и толкоз обичана?

Известният аржентински режисьор Уго де Анна дава един вероятен отговор. Той е намерил завладяващ отговор за своята режисура на Софийска сцена, след фантастични такива на най-голямата открита сцена, Арена ди Верона.

Оперният шедьовър на маестро Верди се разиграва в ефектно виртуално триизмерно пространство, потърсено в огледалното отражение на египетски релеф, декор на сменящите се картини. Зрителят е обаян от играта с отраженията, ефектните костюми, приказното и иносказателното в това запаметяващо се подстрекателство.

Изживяване, което всякога е друго с другите артистични сформира. Запомваща е сцената, в която двете съпернички за любовта на Радамес, Аида и Амнерис разиграват същински спектакъл с големите червени ефирни платна, обгръщащи пространството на всяка от тях, както и триумфалната сцена, ефектно решена пирамидално и превръщането на пирамидата в гробница за двамата влюбени - Аида и Радамес на финала.

Незабравимо кино преживяване. Внушение близо до съвременника и в построените контрастни страсти и обрати в сюжета сред триъгълника Аида, Амнерис и Радамес.

Фигурата на основния сановник, неговата безспорната власт, по-силна и от тази на фараона е определяща в решение ориста на георите. Той води действието. Той произнася присъдите.

Уго де Ана насочва вниманието към комплицираните исблъсъци на Аида и Амнерис, влюбени в Радамес. Аида, разкъсвана от любовта към Радамес и любовта към родината. Тя е тази, която прави Радамес изменник в името на любовта им, само че която приема гибелта дружно с Радамес, като единствен вероятен край. Амнерис, влюбена и ревностна, отмъстителна, само че победила гордостта си има сили да признае любовта си към Радамес, умолява жреците за благосклонност, проклина жестокостта им, остава в своята самотност над гроба на двамата влюбени.

Все мощни пристрастености. Страсти, колкото далечни на съвременника, толкоз вероятни, стига да ги разсъни в себе си.

Нещо, което може да се случи при срещата с безсмъртната опера на маестро Джузепе Верди на сцената на Софийската опера с три разнообразни, звездни състава, в тази фантастична режисура на Уго де Анна.

Диригент и на трите спектакъла е посетител диригента, Джордано Белинкампи. В първия театър на 8 юни, в ролята на Аида гостува Цветелина Василева, сопраното, което в случай че желаеме да чуем би трябвало да попътуваме към огромните международни подиуми. В ролята на Рамфис е Гиорги Киров, също посетител.

Във втория театър на 9 юни, в ролята на Аида е Радостина Николаева, която бе определена за премиерата на постановката в 2013 година, неин сътрудник в ролята на Радамес е Мартин Илиев. Двама актьори, които също гостуват на непознати подиуми, а у нас помним внушението им от Вагнер на Софийска сцена и от доста други спектакли.

На третия театър на 10 юни, в ролята на Радамес гостува Камен Чанев, а в ролята на Аида - Цветелина Василева.

Петър Бучков, Гергана Русекова и други познати актьори ще пеят в обичаната опера!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР