Единственият българин в тенис елита Григор Димитров беше изпратен с

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров беше изпратен с
Коментари Харесай

Класата си е класа, Григор падна от Джокович

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров беше изпратен с шумни овации от станалите на крайници фенове на централния корт “Род Лейвър арrна ”, тъй като способства за зрелищен гладиаторски двубой против рекордьора по трофеи в Аustralian Open Новак Джокович.

Григор Димитров загуби с 0:3 сета - 6:7, 3:6, 4:6 за повече от три часа тенис на корта.

Бившият №1 в ранглистата на ATP сподели непреклонен военен дух и макар травмата си в лявото бедро съумя да стигне до крайния триумф.

Най-оспорван беше първият сет, който имаше основна роля върху развръзката на мача. И двамата тенисисти пропуснаха редица благоприятни условия да го затворят. Стигна се до тайбрей, който сърбинът завоюва с 9:7.

Във втория и третия сет болките в лявото бедро на Джокович към този момент не бяха толкоз забележими. Ноле се придвижваше доста по-добре по корта и съумя да стигне до чистия триумф след 6:3 и 4:6. Най-силните оръжия на сърбина бяха началния удар, отбраната и нападателната игра.

Първи сет

Страхотен бекхенд по правата на Джокович още в първата точка посочва, че все още придвижването му по корта не е компрометирано - 0-15. Следващото разиграване беше много дълго и Григор показва положително самообладание от главната линия, с цел да дочака неточност на съперника от задната страна на ракетата му - 15-15. Великолепен бездънен ретур на Джокера му издейства задатък от 15-30, а първият серевис на българина продължаваше да не влиза. Хубава нова замяна от главната линия беше извоювана от Ноле с изострен бекхенд по противоположния диагонал, а Григор пресили подсечен бекхенд и трябваше да одобри ранния пробив - 0:1.

Качествен ретур на Димитров предизвика неточност на Джокович за 0-15, само че сърбинът компенсира с добър сервис по диагонала в полето за преимущество и оттова направи композиция с форхенд - 15-15. За страдание, няколко следващи положителни подсечени бекхенда на Гришо не бяха допълнени от изострен форхенд и той прати топката в навън за 30-15. Неотразен сервис в тялото докара до 40-15, само че най-сетне топ тенисистът ни осъществя бекхенд-уинър за 40-30 и предизвика овации от публиката. Джокович сбърка форхенд по правата и се стигна до дюс, само че Григор " върна жеста " с противоположен удар в мрежата. Отлична композиция на Ноле сервис-форхенд затвърди пробива - 0:2.

Гришо направи още една неточност със задната страна на ракетата си, само че след това завоюва квалитетно разиграване от главната линия за 15-15, въпреки към момента да не можеше да си издейства преимущество със сервиса. Най-после пристигна и първата лесна точка след начален удар за 30-15, а форхенд в мрежата по правата на Джокович докара до 40-15. Три следващи страхотни бекхенда на Ноле му осигуриха предимство в разиграването и той приключи с контрапие за 40-30. Неотразен втори сервис по диагонала в полето за преимущество направи резултата 1:2.

Изключителна отбрана и контраофанзива с форхенд-уинър по диагонала на Григор му осигуриха задатък от 0-15, а след това Джокович прати правия си удар по противоположната права навръх линията за 15-15. Поредното атрактивно разиграване сред двамата приключи с бекхенд на българина по върха на мрежата и надлежно в навън - 30-15. Слайс осъществяване с противоположната страна на ракетата на Димитров излезе сантиметри на открито (40-15), а невърнат сервис постави завършек на гейма - 1:3.

Двойна неточност на Димитров докара до 0-15, само че той компенсира с хубава нападателна офанзива на мрежата и смач за 15-15. Невърнат кик-сервис по диагонала в дясната половина бе задоволителен за 30-15, а майсторско бекхенд-воле с тил към противника на Григор развълнува феновете - 40-15. Минаващ удар след нова красива замяна приключи с поредна интервенция на мрежата в ущърб на българина за 40-30, а след това той пресили форхенд от средата на главната линия - дюс. Перфектна композиция сервис-форхенд беше задоволителна за авантаж, след което неотразен начален удар направи резултата 2:3.

Гришо прати форхенд в навън за 15-0, а Джокович с първия ас в мача стигна до 30-0. Прав удар около мрежата обезврежда подлия ретур и сърбинът дръпна с 40-0, а след това с два дълбоки форхенда завърши първия си безпроблемен сервис-гейм за 2:4.

За страдание, прелестно извършена офанзива на Григор приключи със сантиметър в навън от форхенд и 0-15. Продължителна замяна на бекхенди беше извоювана от българина след неправилност на противника за 15-15, а първият ас по диагонала направи 30-15. Мрежата още веднъж се намеси удобно за Ноле и той стигна до паритет 30-30, а вторият ас - този път по правата с 216 км/ч, обезпечи гейм-бол. Великолепен форхенд-уинър закотви Ноле на главната линия и разликата беше непокътната - 3:4.

Поредица от изострен бекхенд и бездънен форхенд разреши на Гришо да дръпне с 0-15, само че след това още веднъж сантиметър в навън от ракетата му облагодетелства противника. Комбинация от стабилен първи сервис и нахлуване във вътрешността в корта на Джокович го изведе до 30-15, а неотразен начален удар в тялото смъкна още от напрежението - 40-15. Втори следващ подобен постави завършек на гейма - 3:5.

Димитров не стартира добре и изостана с 0-15, а след това стана жертва на минаващ форхенд - 0-30. Невърнат сервис спомогна за 15-30, а съвършен форхенд по противоположния диагонал се трансформира в уинър - 30-30. Прав удар в навън след неочакван ретур направи по този начин, че Джокович стигна до сетбол. Той беше отразен с нов незабравим бекхенд-уинър по правата на българина (дюс), а ас по диагонала му донесе авантаж. Подсечен противоположен удар в мрежата възвърне равенството, а след това отлично построена офанзива трябваше да приключи с форхенд-уинър по противоположния диагонал, само че беше позволена нова неточност - втори сетбол. И той обаче се изпари, с помощта на отличен втори сервис по правата в полето за преимущество. Поредна непредизвикана неточност от форхенд на Гришо отново даде късмет на Джокович, само че незабавно още веднъж се поправи с ас - четвърти дюс. Българинът осъществя форхенд-уинър за авантаж, след което най-сетне завърши в своя изгода проблематичния гейм посредством директна точка от начален удар - 4:5.

Дълбок ретур на Григор бе последван от преувеличен форхенд на Джокович за 0-15, а чудесна композиция на топ тенисиста ни с прави удари и уинър доведоха до задатък от 0-30. Ноле смени метода и прати сервис по диагонала, който не беше върнат - 15-30, след което пък се облагодетелства от непредизвикана неточност на противника за 30-30. Гришо стигна до брейк-бол след няколко следващи бекхенд-слайса, последвани от форхенд по противоположния диагонал и мигновен уинър по правата. В този миг тъкмо Джокович получи предизвестие за бавене на времето, а след това бе провокиран да пресили форхенд след два поредни дълбоки удара на българина - 5:5.

Невърнат втори сервис даде положително начало на идващия гейм за някогашния номер 3, а втори следващ подобен го изведе до 30-0. Ас номер със 219 км/ч бе допълнен от бърза композиция сервис-форхенд-уинър, тъй че с първото си подаване на нула Димитров поведе за първи път в мача - 6:5.

Изумителен ретур-уинър над най-високата част на мрежата на Гришо му обезпечи задатък от 0-15, а Джокера сгреши форхенд за 0-30. От към десетина минути сърбинът индикираше, че не е в оптимална кондиция, само че това не означаваше, че Димитров не би трябвало да е в съвършено положение, с цел да се възползва. Като по знамение със сетни старания Ноле измъкна идващото разиграване за 15-30, а ас му оказа помощ да изравни на 30-30. Пресилен форхенд на сърбина докара до сетбол, само че отново директна точка от начален удар по правата в полето за преимущество го избави от неприятностите - дюс. Отново Джокович се пропука, когато беше разходен по ширината на корта с дълбоки форхенди от Григор, който си заслужи нов сетбол. Пак неотразен сервис от лявата половина обаче се притече на помощ на 9-кратния първенец във значим миг - нов дюс. Бекхенд в мрежата на Димитров обезпечи авантаж, като в разиграването сърбинът имаше много шанс да закачи линията. Все отново, Ноле стигна до тайбрек с нов ас - 6:6.

Гришо си взе подаването с невърнат сервис за 1-0, а след това пресили форхенд при продължителна замяна по диагоналите. Отличен начален удар по диагонала на Джокович му даде задатък от 1-2, а непредизвикана неточност от бекхенд на Димитров докара до първия мини-пробив - 1-3. Още един преувеличен форхенд след дълга замяна вкара българина в неволя, а противникът му се върна към най-хубавото си напредване на корта - 1-4. Перфектен бекхенд-ретур с доста топспин и последвал форхенд-уинър на Григор върнаха един от мини-брейковете за 2-4, само че по-късно той прати подсечен противоположен удар в навън - 2-5. Форхенд-уинър по правата на топ тенисиста ни понижи изоставането на 3-5, а след това тактичност сервис-мрежа беше извършена сполучливо за 4-5. Серия от бекхенд-слайс на някогашния номер 3 предизвика неправилност на Ноле и паритетът в мини-пробивите беше възобновен - 5-5, а по-късно въпреки всичко великият сърбин стигна до сетбол с нов ас. Перфектна композиция на Гришо от сервис и форхенд-уинър направиха съотношението 6-6, а повтаряне на упражнението му обезпечи късмет за взимане на първата част - 7-6. Новак прибегна също до сервис-мрежа и избави сетбола, а след това стигна до нов подобен на собствен ред след изтощаващо разиграване от 23 удара, при което Григор сбърка бекхенд. Феноменална отбрана на Джокович и контраофанзива към мрежата му дадоха късмет с воле да завърши сета, а публиката беше останала без мирис - 6:7(7) за 75 минути.

Втори сет

Джокович си взе медицински таймаут в паузата сред сетовете.

Григор се ядоса, когато пресили лифтиран бекхенд за 15-0, само че след това блесна форхенд-уинър по правата - 15-15. Цели четири технични лоба направи топ тенисиста ни, преди да съобщи точката, което провокира усмивка у Джокович (30-15), а той добави с невърнат сервис за 40-15. Ноле отново излезе на мрежата след начален удар, само че беше матиран от българина, преди въпреки всичко да вземе гейма с следващото чудесно подаване - 0:1.

Гришо разноски съперника по ширината на корта и приключи с форхенд за 15-0, само че по-късно направи некачествена къса топка в търсене на многообразие - 15-15. Ново феноменално разиграване беше завършено от българина с към този момент идеална къса от форхенд за 30-15, а ас номер 7 бе задоволителен за 40-15. Сбъркан бекхенд на Джокович докара до 1:1.

Сърбинът бързо дръпна с 30-0, само че стана жертва на нов бекхенд-уинър по диагонала на Гришо за 30-15. Сгрешен ретур на българина направи 40-15, а още един невърнат сервис спести старания на Джокович - 1:2.

9-кратният първенец за следващ път прати бекхенд надълбоко в ъгъла на корта и предизвика неправилност на Димитров - 0-15. Първият сервис още веднъж не влезе, а Гришо беше сюрпризиран с доста първокласен лоб на сърбина за 0-30. Прекрасен ас по късия диагонал в полето за тъждество способства за 15-30, а офанзива към мрежата след втория начален удар бе ознаменувана с триумф - 30-30. Обратът стана факт след неотразен сервис, само че втората двойна неточност на българина прати гейма в дюс.

Успешна композиция с форхенд незабавно след подаването обезпечи авантаж на Димитров, само че Джокович си заслужи тъждество с изключителна отбрана и контраатакуващ бекхенд по диагонала в разиграване от 22 удара. Стигна се до късмет за пробив поради бездънен ретур на сърбина, само че невърнат сервис свърши работа за трети дюс. Още един превъзходен начален удар донесе авантаж на Гришо, само че той отново загуби инерция с форхенд в мрежата - четвърто тъждество. Поредица от удари на линията беше извоювана от Джокович, който дочака неточност за втория си брейк-бол, само че и той беше отразен майсторски с качествена офанзива и свършек на мрежата с форхенд-воле. Българинът обаче сгреши непредизвикано бекхенд и трябваше да отразява трети късмет за пробив, само че се оправи, откакто разхождаше противника по ширината на корта и се облагодетелства от неправилност на Ноле. Феноменален бекхенд-смач след брилянтна офанзива на Григор му обезпечи авантаж и прати съперника на земята, а публиката в възторг. Ас по правата постави позитивен завършек на 11-минутния маратонен гейм - 2:2.

Ноле направи първата си двойна неточност за 0-15, само че след това имаше шанса да не стане жертва на минаващ удар след другояче качествената си къса топка. Григор изтеза сърбина с две следващи технични осъществявания от подсечен бекхенд и се стигна до 15-30, след което сърбинът още веднъж трябваше да гледа притеснително дали минаващия удар след късата му топка ще спре в мрежата. Точно това се случи, за жалост, за 30-30, а лесна точка сервис-форхенд изведе Джокович до 40-30. Димитров сбърка непредизвикано от форхенд и постави завършек на гейма - 2:3.

Гришо прати още веднъж форхенд в мрежата за 0-15 от водеща позиция на корта, а след това имаше шансът филето да придвижи топката в противниковата половина за 15-15. Джокович беше на ред да сгреши от предната страна на ракетата си, а по-късно същото стори и Димитров - 30-30. Пресилен бекхенд по правата продължи наклонността на грешки, единствено че към този момент сърбинът имаше брейк-бол. Ноле надигра противника си по бекхенд диагонала и заслужи пробив за 2:4.

Новак дръпна с 30-0 след неотразени начални удари, а след това направи същото от втори сервис за 40-0. Бекхенд-ретур-уинър по късия диагонал откри сметката на Димитров в гейма, само че с композиция сервис-форхенд сърбинът затвърди пробива си - 2:5.

Григор осъществя хубав минаващ бекхенд, само че след това прати сантиметър в навън предпазен противоположен удар - 15-15. Четвъртият му ас във втория сет го изведе до 30-15 и той продължи инерцията с пети подобен по диагонала в полето за преимущество. Сервис-форхенд постави завършек на безпроблемното подаване на българина - 3:5.

Джокович още веднъж сподели класа с бекхенд-уинър по правата и 30-0 в решителния гейм на втория сет, а невърнат начален удар го изведе до троен сетбол. Ноле се възползва и поведе с 6:7(7), 3:6 за 2 часа и 6 минути.

Трети сет

Джокович се понесе на гребена на вълната и стигна до брейк-бол още в първия гейм на третата част, само че Григор го обезврежда с форхенд-уинър по противоположния диагонал. Фамозно осъществяване на Димитров провокира аплаузите и на Ноле - полу-воле от задната линия, съвсем седнал, се трансформира в уинър за авантаж. Поредното контрапие на сърбина от контраатакуваща позиция възвърне паритета, само че фантастично разиграване беше приключено с майсторска къса топка от Гришо. Бекхенд в мрежата предизвика българина да изкрещи от гняв, а в последна сметка Джокович стигна още веднъж до ранен пробив - 0:1.

Ноле сбърка непредизвикано форхенд за 15-15, а след това стана жертва на прекрасен минаващ бекхенд и изостана с 15-30. Ас по правата обезпечи паритет на сърбина от 30-30, само че той сгреши със задната страна на ракетата и трябваше да пази късмет за рибрейк. Чудесен пай диагонал от бекхенд на 9-кратния първенец го избави от неприятностите най-малко за момента, само че супер форхенд-уинър по правата на Димитров му обезпечи втори брейк-бол. Ретур сантиметър в навън не оправда риска на българина и се стигна до второ тъждество, а съвършената му отбрана в идващото разиграване бе обезвредена с форхенд по правата над най-високата част на мрежата. Дълбок ретур на Гришо му обезпечи трети дюс, единствено че Джокович пласира ас и си обезпечи преимущество. Късметът с допиране на филето се усмихна на най-хубавия ни тенисист и геймът влезе в четвърто тъждество, след което Димитров прати драйв-воле в навън пред празен корт. Това беше отлична опция за нов късмет за пробив, само че българинът не се възползва, а след това пресили и бекхенд за 0:2.

Бившият номер 3 прати бекхенд в мрежата за 15-15, а по-късно още веднъж не можа да приключи с уинър от водеща позиция - 15-30, с помощта на прословутата отбрана на Джокович. Ас по диагонала способства за 30-30, само че нов навън усили броя на непредизвиканите неточности и отново подари на противника брейк-бол. Още една такава направи пробива факт - 0:3.

Два следващи форхенда по противоположния диагонал разрешиха на Гришо да стигне до 15-15, а сърбинът пресили с правия си удар за 15-30. Перфектен ретур бе допълнен с форхенд-уинър и Димитров си заслужи двоен брейк-бол, първият от които беше отразен с невърнат втори сервис. Нов форхенд-уинър от дъното на корта обаче обезпечи на най-хубавия ни тенисист понижаване на изоставането в пробивите - 1:3.

Григор стартира с двойна неточност за 0-15 поради рисково второ подаване, а след това с следващи бекхенди опита да матира противника, единствено че Джокович отново блесна с невероятна отбрана. Сложен смач от главната линия срещна мрежата, а след това още една неточност направи съотношението 0-40. Недостатъчно добра подготовка с краката за бекхенд стана причина за нова неправилност и странното развиване на сета продължи - 1:4.

Джокович се възползва от физиотерапевта в паузата сред геймовете, а първият ретур на Димитров се оказа неспасяем за него - 0-15. Марковият бекхенд-уинър по правата на българина способства за 0-30, след което последва невърнат сервис и 15-30. Ас беше задоволителен за 30-30, а мощен победоносен зов на сърбина отбелязя тежко разиграване, в което той устоя и дочака неточност. Перфектно извършена продължителна офанзива на Гришо му заслужи влизане в дюс след замяна на 20 удара. Сервис-бекхенд на Ноле му даде авантаж, само че той самичък си го опропасти с форхенд в мрежата, откакто отново беше притиснат. Още едно ужасно разиграване с 28 удара беше извоювано от българина и той се добра до нов късмет за пробив, а Джокович се строполи отново на земята. Двойна неточност постави завършек на гейма - 2:4.

Бекхенд в мрежата на сърбина докара до 15-0, а ас по правата на Гришо го изведе до 30-0. Втори следващ ас обезпечи удобен задатък от 40-0, а третият пореден и общо 15-и в мача за българина му дадоха безпроблемен сервис-гейм - 3:4.

Джокович завоюва борбата за първата точка от идващия гейм за 15-0, а след това имаше и късмет да се облагодетелства от неточност на Димитров в преференциална позиция при следващото към този момент извънредно разиграване. Бомбардировката от българина обаче не спря и този път Ноле не устоя - 30-15, след което топ тенисистът ни пресили ретур със сантиметър - 40-15. Добър сервис по правата на сърбина го приближи на гейм от успеха - 3:5.

Неотразен начален удар на Димитров за 15-0 бе допълнен със смач от средата на корта - 30-0. В момента, в който Ноле пресили форхенд за 40-0, мачът беше навлязъл в четвъртия си час. Ретур-уинър от бекхенд като на смешка задържа Джокович в гейма, само че незабавно по-късно Григор направи атрактивен печеливш форхенд и стигна до 4:5.

Джокович стартира положително с неотразен начален удар за 15-0, само че пресили форхенд след следващото разиграване от над 10 удара. Отново прелестен сервис по диагонала в полето за тъждество обезпечи преимущество на Ноле, след което към този момент публиката стана на крайници поради най-дългото разиграване в мача - 31 удара. Сърбинът устоя и стигна до два мачбола, само че и двамата след него подтикваха почитателите за повече звук и аплаузи. Димитров прати форхенд в навън и Джокович си отдъхна - 6:7(7), 3:6, 4:6 за 3 часа и 7 минути игра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР