Един от основните проблеми на медицината през последните години е

...
Един от основните проблеми на медицината през последните години е
Коментари Харесай

Учените откриха съвсем нов клас антибиотици, които унищожават супербактериите

Един от главните проблеми на медицината през последните години е неналичието на нови генерации антибиотици. Еволюцията на бактериите последователно ги прави устойчиви на антибиотиците. Тези организми нормално се назовават супербактерии. Всяка година десетки хиляди хора умират от тях, защото няма ефикасни способи за лекуване на сходни инфекции. Всяка година обстановката се утежнява, защото броят на типовете супербактерии се усилва. Според някои експертни оценки до 2050 година от тях ще умрат към 10 милиона души в света, в случай че нищо не се промени в медицината. Решението на този проблем може да са антибиотиците от ново потомство, към които бактериите към момента не са развили устойчивост. И наподобява, че такива антибиотици за някои патогени към този момент са открити.

Учените са получили антибиотик от ново потомство, ефикасен против супербактериите

По какъв метод супербактериите устояват на антибиотиците

Антибиотиците нормално проникват през клетъчната мембрана, която служи за обвивка на инфекциозните бактерии. Веднъж попаднали в клетката, те блокират нейните витални механизми. По този метод те или предизвикват гибелта на бактерията, или предотвратяват размножаването ѝ.

Някои бактерии обаче имат „ отбрана “, която не разрешава на антибиотика да проникне през мембраната. Така да вземем за пример бактерията Acinetobacter baumannii (Crab), която е класифицирана като патоген с „ приоритет 1 “ от Световната здравна организация, има двуслойна клетъчна стена. За да обхванат в бактерията, антибиотиците би трябвало да преодолеят два пласта по едно и също време, което е доста мъчно.

Бактериите Acinetobacter baumannii са резистентни към съществуващите антибиотици

Според учените „ крабът “ убива до 60% от инфектираните с него хора. Тази бактерия постоянно предизвиква инфекции на пикочните пътища, дихателните пътища и кръвния поток, които постоянно водят до сепсис. Acinetobacter baumannii е извършител на 20% от инфекциите, зараждащи в лечебните заведения, старческите домове и другите здравни заведения.

Антибиотиците на основата на пеницилин, чиято цел е клетъчната стена, постоянно са били ефикасни против тази бактерия. Тези антибиотици се назовават карбапенеми. За първи път те са получени от пеницилин преди съвсем 50 години. Оттогава интензивно се употребяват в медицината, единствено че през това време са били подложени на химическа трансформация, която е нараснала успеваемостта им с развиването на бактериите.

Но в последна сметка една супербактериална версия на Acinetobacter baumannii се научи да разгражда карбапенемите. В резултат на това антибиотиците стават изцяло неефективни.

Новият клас антибиотици

Зосурабалпин, който е нов клас антибиотици, показва висока резултатност в лабораторни условия върху бактериални колонии, както и по време на опити с животни. Лекарството е в положение да убие всички варианти на Acinetobacter baumannii, в това число да унищожи бактериите в кръвния поток на мишки, предотвратявайки развиването на сепсис.

Бактерията е в положение да създава токсин, наименуван липополизахарид, който служи като средство за възпаление. Той е вграден във външната клетъчна стена. Зосурабалпинът блокира механизма, който дава отговор за преместването на токсина от вътрешната преграда на бактерията към външната преграда. В резултат на това липополизахаридът стартира да се натрупва в самата бактерия, което води до нейната гибел. Както изясняват учените, бактерията „ изтегля щифта от личната си граната, което я убива “. За това оповестява изданието Scince Alert.

Но неприятната вест е, че антибиотикът убива единствено „ крабовите “ бактерии. Върху другите типове патогенни микроорганизми той не работи. Съответно лекарите ще би трябвало тъкмо да диагностицират типа на инфекцията и едвам по-късно да приложат новия антибиотик.

Нов антибиотик към този момент минава през първия стадий на клиничните проби

Но най-важното е, че новото лекарство към момента не е тествано върху хора. Учените преди малко са почнали първата фаза на клиничните тествания. Това значи, че страничните резултати и евентуалната токсичност на лекарството към момента не са известни. Не е известно и какъв брой дейно е то в битката с инфекциите при хората. Но даже и лекарството да премине сполучливо тестванията, ще мине много време, преди да бъде пуснато в продажба.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР