Един от осемте турски военни, които избягаха в Гърция веднага

...
Един от осемте турски военни, които избягаха в Гърция веднага
Коментари Харесай

Гърция даде убежище на един от осемте избягали след пуча турски военни

Един от осемте турски военни, които избягаха в Гърция незабавно след опита за прелом в Турция през юли предходната година, е получил леговище през днешния ден , оповестява в. „ Катимерини”.

Комисията, която преглежда молбите за леговище, е одобрила настояването на втория водач на хеликоптера, с който военните избягаха в северния гръцки град Александруполис на 16 юли 2016 година, ден след опита за боен прелом в Турция.

Според организация АНА-МПА комисията се е съобразила с мнението на правозащитни организации, Съвета на Европа и други интернационалните организации, които алармират за нарушавания на човешките права в Турция след несполучливия пуч.

Комисията съобщи, че няма доказателства, които да сочат, че вторият водач е бил забъркан в опита за прелом, само че защото той е търсен от Турция за „ политически престъпления”, може да не получи обективен развой , в случай че бъде екстрадиран.

Останалите седем турски военни остават в ареста, до момента в който не излезе решение по техните молби за леговище.

На 26 януари гръцкият Върховен съд отхвърли настояването на Турция за екстрадиция на осемте турски военни, които избягаха с хеликоптер в Гърция на 16 юли. Аргументите на съда бяха, че военните няма да получат обективен развой в Турция и животът им може да бъде изложен на заплаха.

Решението провокира гнева на Турция.

Осемте военнослужещи - трима майори, трима лейтенанти и двама сержанти – се приземиха с боен хеликоптер на летище в град Александруполис часове след несполучливия опит за прелом в Турция. Те незабавно желаеха леговище в Гърция, изтъквайки, че се опасяват за живота си, само че отхвърлиха да са взели участие в опита за прелом.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР