Един от най-обичаните и универсални жанрове в литературата несъмнено е

...
Един от най-обичаните и универсални жанрове в литературата несъмнено е
Коментари Харесай

10 трилъра, които си струва да прочетем в свободните дни

Един от най-обичаните и универсални жанрове в литературата безспорно е трилърът.

От психически трилъри до завладяващи криминалета – тези книги могат да ви ангажират и да ви подбуден да употребявате детективските си умения.

Представяме лист на такива вълнуващи и цялостни с обрати книги. Книги, на които си коства да обърнем внимание. Ето 10 трилъра, които си коства да прочетем в свободните дни.


1. „ Box “
Камила Лекберг и Хенрик Фексеус

 10 книги, които могат да ни накарат да сме положителни

Когато полицията намира една жена мъртва в кутия, пронизана от мечове, пораждат голям брой въпроси. За какво става дума: за сгрешен фокус или за брутално ликвидиране, има ли и каква е връзката с предходни сходни убийства, да чакат ли още, кой е този, който публицистите побързват да нарекат Убиеца Худини.

Мина Дабири, следователка в стокхолмската полиция, моли за помощ Винсент Валдер, менталист и специалист по илюзиите и магията. Двамата схващат, че преследват безсърдечен сериен палач, който би трябвало да бъде спрян, преди да загинат още хора. Но схващат също, че личното им минало е обвързвано със протичащото се и че преди да спрат безумието, би трябвало да го разтълкуват.

С този ослепителен трилър Камила Лекберг и Хенрик Фексеус демонстрират още от първия си опит, че са извънреден тандем, в който геният, знанията, опитът и въображението им се допълват, образувайки комплицирано, любопитно и завладяващо комбиниране.

2. „ Откраднаха ни “
Людмила Петрушевска

Определян от авторката като „ криминале от ново потомство “, „ Откраднаха ни. Историята на едно закононарушение “ съставлява меродавен и богат на нюанси портрет на съветските хора.

На московското летище майка изпраща синовете си в богатата страна Монтегаско при татко, който чака единствения си наследник.

Странното е, че паспортите на двете момчета са идентични – те освен са родени на една и съща дата, само че и имената им са идентични.

Как е допустимо това – в случай че бяха близнаци, личните им имена щяха да са разнообразни? Каква е връзката сред тях?

С достоверно до болежка перо авторката помирява карнавалната веселба, злокобния сюжет и пародията, като не икономисва на читателя нито дръзките психически прозрения, нито безжалостните си оценки.

3. „ Милениум: Момичето, което си играеше с огъня “
Стиг Ларшон

 10 трилъра, които наложително би трябвало да прочетем

Ексцентричната и асоциална Лисбет Саландер, на която никой компютър не може да се опре, попада в центъра на трагични събития, свързани със загадъчното ѝ минало. Обвинена в тройно ликвидиране и въвлечена в гонитба на живот и гибел, в която тя е целта, Лисбет взема решение един път вечно да скъса със сенките от предишното, да накаже тези, които го заслужават.

По същото време Микаел Блумквист стартира да работи върху един необикновено парещ репортаж, обвързван с търговия със секс робини. Много от забърканите в тази ситуация са високопоставени публични персони.

Докато трае следствието на „ Милениум “ и на полицията, орисите на Микаел Блумквист и Лисбет Саландер още веднъж се пресичат при извънредно трагични условия, които ще им оказват помощ да открият пътя един към различен.

„ Милениум “ е името на вестника, чийто съсобственик и виновен редактор Микаел Блумквист е един от основните герои в едноименната трилър-трилогия. „ Момичето, което си играеше с огъня “ е втората книга от поредицата след „ Мъжeтe, които мразеха дамите “ (ИК „ Колибри “, 2009). Заглавието на третата е „ Взривената въздушна кула “.

Още с излизането си през 2005 година трилогията има замайващ международен триумф, като първият том получава премията „ Стъклен ключ “ за най-хубав скандинавски разказ за 2005 година, а вторият е избран за престъпен разказ на 2006 година от Шведската академия за престъпна литература. От трите книги, преведени на множеството европейски езици, единствено в Швеция са продадени над 5 000 000 екземпляра, а по света – над 80 000 000!

Асоциация „ Българска книга “ и журналистическото жури присъждат особено отличие „ Бронзов лъв “ 2010 за издание с най-широк публичен отзив на издателство „ Колибри “ за трилогията „ Милениум “ от Стиг Ларшон.


4. „ Работа с сътрудници на терен “
Джон льо Каре

Нат – деец от английското разузнаване, се е прибрал в Лондон при многострадалната си брачна половинка Пру, уверен, че 47-годишният му стаж на резидент е завършил.

Службата обаче му разпорежда нова задача: да поеме Приюта – подчинена на лондонската дирекция недействаща подрезидентура – сметище за преселени изменници с нулева стойност, измежду които като „ пò стока ” се откроява само Флорънс, взела на прицел управлението на отдел „ Русия ” и украински олигарх с ползи в Русия.

Освен разузнавач, Нат е и разпален състезател на бадминтон. Понеделнишкият му съперник Ед – чудак и безжалостен съперник на Брекзит и Тръмп – съумява да въвлече Пру, Флорънс и самия Нат в смразяваща кръвта, само че и изпълнена с тъмен комизъм типична за съвремието ни история, разказана от един от най-великите майстори на перото на епохата.

5. „ Кари Мора “
Томас Харис

 10 трилъра, които наложително би трябвало да прочетем

Двайсет и пет милиона $ в злато на починал наркобос лежат скрити под първокласна къща в Маями Бийч. Безжалостни нарушители са по дирите на съкровището от години. Сред тях изпъква Ханс-Петер Шнайдер. Тласкан от безчовечен пристрастености, той си изкарва хляба, моделирайки плътските мечти на други, по-богати мъже.

Кари Мора, младата жена, която се грижи за къщата, е избягала от кървавите спорове в личната си страна и обитава в Щатите с нерешителен краткотраен статут. Красива и белязана от войната, тя възбужда извратения вкус на Ханс-Петер. Но Кари има неподозирани умения, а способността й да избавя кожата си нееднократно е подлагана на тестване.

Всевъзможни чудовища се спотайват в сенките сред насилието и оцеляването. Надали различен създател през последния век е рисувал тези чудовища с по-стряскащи краски от Томас Харис. „ Кари Мора “, неговият шести разказ, съставлява дълго чаканото завръщане на един брилянтен занаятчия.

6. „ Похищението на Ани Торн “
К. Дж. Тюдор

Когато Джо Торн е на петнайсет, обичаната му осемгодишна сестричка Ани изчезва. Намират я два дни по-късно и на пръв взор всичко е наред. Но в действителност това е едвам началото на най-лошия му призрачен сън.

Двайсет и пет години по-късно, със остарели сметки за споразумяване и в търсене на място, където да се скрие от комарджийски задължения, Джо се завръща в родното си градче.

Неговата поява ще отвори остарели рани, ще разбуни задрямали вражди и ще го принуди да се изправи против своята гузна съвест и най-тъмните си страхове.

Стряскаща и тревожна, книгата ни превежда глава след глава през възходящо напрежение, с цел да доближи до избухливата си развръзка.

7. „ Зовът на кукувицата “
Робърт Галбрейт

Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкия център на Лондон, всички вземат решение, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е уверен в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да проверява случая.

Страйк е деец от войната, травмиран както физически, по този начин и душевен, а животът му сега е цялостен хаос. Това следствие му хвърля избавителен финансов пояс, само че цената, която заплаща в персонален проект, е прекомерно висока: колкото повече дълбае в комплицирания свят на младия модел, толкоз повече се сгъстяват тъмните краски към него и ужасни рискове го дебнат отвсякъде…

„ Зовът на кукувицата “ е незабравим разказ – завладяваща, елегантна престъпна история, която ни потапя в атмосферата на Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в Йист Енд и оживлението в Сохо. Това е първият престъпен разказ на Дж.К. Роулинг, пишеща под псевдонима Робърт Галбрейт, възхваляван от рецензия и аудитория и въвеждащ Корморан Страйк като основен воин на предстояща поредност.


8. „ Нощна врата “
Питър Мей

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

В безшумно френско село в корените на паднало след стихия дърво е открит заровен човешки мъртвец. Седмица по-късно в близка къща е погубен фамозен търговец на предмети на изкуството.

Двете катастрофи ги разделят седемдесет години.

Прочутият специалист по криминология Енцо Маклауд е помолен от сътрудник да проверява първото произшествие, при което той се натъква и на второто. Двата случая се преплитат – единият е исторически, от времето на Втората международна война в окупирана Франция, до момента в който вторият е от наши дни, когато Франция влиза във втория локдаун заради коронавирус епидемията.

Разследването на Енцо разкрива връзката сред тях – картината „ Мона Лиза “ на Леонардо Да Винчи.

Сюжетът на „ Нощна врата “ обгръща три генерации и ни води от изумения от войната Лондон към Външните Хебриди в Шотландия, от Берлин и Франция по времето на държавното управление във Виши до смъртния зложелател, пред който се изправя човечеството през 2020 г.

С тази книга Питър Мей остава на равнището си като един от най-големите създатели на престъпна литература.

9. „ Етюд в черно “
Хосе Карлос Сомоса

 10 трилъра, които наложително би трябвало да прочетем

„ Етюд в черно “ (2019) е изненадваща „ предистория “ на Шерлок Холмс. В нея протагонисти са прототипът на Холмс но Сомоса – мистър Х, самотна маниакална персона, фен на мрака и шаха, с психическа и интуитивна смелост на прорицател – и самият лекар Конан Дойл.

Действието се развива в клиника за привилeгировани душевноболни в Портсмът. Там преди малко е постъпила нова здравна сестра, разказвачът на събитията в романа.

Интригата е на границата на фантастичното. Атмосферата е пропита с тънък комизъм. Авторът наблюдава перипетиите на това необичайно трио, изправено пред случаи на убийства на просяци, свързани със света на театъра.

С надълбоко знание за литературата от този род и за човешката природа Хосе Карлос Сомоса потапя читателя в един свят на мистерии и безогледно повдига завесата на двойствения морал във викторианска Англия, забелязан през призмата на жена.

10. „ Уин “
Харлан Коъбън

„ Уин ” ни среща с обичания ни антигерой Уиндзор Хорн Локуд III – талантлив с доста сексапил, голямо благосъстояние и още повече надменност, рисково податлив към принуждение, фен на скъпите костюми и нарушаването на разпоредбите. Човек с малко на брой другари, само че подготвен да пази гневно тези, които обича.

А в този момент несъмнено ще му се наложи да го прави. Преди повече от двайсет години братовчедка му Патриша Локуд е отвлечена по време на грабеж в фамилното имение, а татко ѝ е погубен.

Похитителите ѝ по този начин и не са открити. Месеци преди този момент от фамилията са откраднати два скъпи шедьовъра – картини на Пикасо и Вермеер. Те също са в неопределеност от този момент.

Досега. В една от най-скъпите здания в Ню Йорк е открит погубен мистериозен аскет. А на стената в спалнята му виси откраднатият преди години Вермеер. Уин ще се опита да разплете мистерията и в това рисково пътешестване ще се сблъска с неразгадани жестоки убийства и терористичен акт отпреди десетилетия.

ФБР не се е справило с разкриването на причинителите. Уин обаче има три неща, които ФБР няма: персонална връзка със случаите, безбожно благосъстояние и неповторимо възприятие за правдивост. Мразете или обичайте Уин, само че той няма да остави никого апатичен!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР