Един от най-известните оръжейни търговци в света - Виктор Бут,

...
Един от най-известните оръжейни търговци в света - Виктор Бут,
Коментари Харесай

Виктор Бут - търговецът на смъртта с български сътрудник, когото САЩ върна на Русия

Един от най-известните оръжейни търговци в света - Виктор Бут, е освободен от американския затвор, където излежаваше 25-годишна присъда поради незаконна търговия с оръжия и подкрепяне на терористични организации. Това се случи, откакто в планувана замяна на пандизчии сред Москва и Вашингтон.

В продължение на месеци в американските медии се разпространяваха клюки, че висши чиновници на Държавния департамент се пробват да издействат. А " цената ", която той заплати, наподобява е връщането на Виктор Бут назад в Русия.

Подвизите на някогашния офицер от руските военновъздушни сили са толкоз известни, че даже са ентусиазъм за Холивуд. Британската социална медия BBC споделя кой тъкмо е Виктор Бут - прочут още и като " търговецът на гибелта ".

Бут е съветски жител, роден в Таджикска ССР, която тогава е част от Съветския съюз. Той стартира кариерата си във въздушния превоз при започване на 90-те години на предишния век малко след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Бизнес с терористи и диктатори

Смята се, че е построил бизнеса си, употребявайки военни самолети, изоставени по летищата на разпадащата се руска империя.
По това време доста от самолетите " Антонов " и " Илюшин " са пуснати за продажба дружно с цели екипи, които могат да ги ръководят.Те са и идеално оборудване за доставка на артикули до разнообразни точки по света, отбелязва BBC.
Твърди се, че Бут е почнал да доставя оръжия до разнообразни страни в Африка посредством редица подставени сдружения. Организация на обединените нации го афишира за помощник на някогашния либерийски деспот Чарлз Тейлър, който през 2012 година беше наказан по обвинявания в подкрепяне и подстрекателство към военни закононарушения по време на гражданската война в Сиера Леоне.

Според информация в медии от Близкия изток Бут е бил оръжеен търговец както за терористичната формация " Ал Кайда ", по този начин и за талибаните в Афганистан. Твърди се също, че е въоръжавал и двете страни в гражданската война в Ангола и е доставял оръжие на военачалници и държавни управления от Централноафриканската република и Конго до Судан и Либия.
В изявление за английската телевизия " Channel 4 " от 2009 година той изрично отхвърля да е провеждал работа с Ал Кайда или талибаните.Признава, че в средата на 90-те години е доставял оръжия в Афганистан, като твърди, че те са били употребявани от командири, борещи се против талибаните.По думите му той е оказал помощ на френското държавно управление да транспортира артикули до Руанда и даже е превозвал миротворци на Организация на обединените нации със самолетите си.
През 2002 година той напуща дома си в Белгия, когато управляващите там издават заповед за неговия арест. Бут стартира да се укрива от управляващите и пътува под няколко псевдонима, преминавайки през страни като Обединените арабски емирства и Южна Африка, преди да се озове още веднъж в Русия през 2003 година

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР