Един от най-богатите и популярни бизнесмени в света, Джак Ма,

...
Един от най-богатите и популярни бизнесмени в света, Джак Ма,
Коментари Харесай

Джак Ма се оттегли от ръководството на Alibaba

Един от най-богатите и известни предприемачи в света, Джак Ма, се отдръпна от поста си на ръководител на съвета на шефовете на Alibaba. 55-годишният бизнесмен напусна ръководството на най-голямата компания за електронна търговия в света навръх рождения си ден като част от проекта за предаване на управлението на компанията, разгласен преди година.

Китайският милиардер прекара 20 години от живота си в построяването на една от най-влиятелните интернет компании в света. Джак Ма ще остане член на Alibaba Partnership, а мястото му на изпълнителен ръководител на съвета на шефовете ще бъде поето от Даниел Чан, който до момента беше основен изпълнителен шеф в компанията. Alibaba Partnership е група от 36 души, които имат правото да предлагат по-голямата част от съвета на шефовете на компанията.

Бизнесменът е някогашен преподавател по британски език, който съумя да натрупа персонално благосъстояние в размер на 41.8 милиарда $. През 2016 година Джак Ма публично беше провъзгласен за най-богатия човек в Азия, надминавайки положението на президента на Dalian Wanda Group Уанг Джанлин. Макар, че купува първия си компютър, когато е на 33 години, китайският милиардер от малък бизнесмен се трансформира в един от международните титани в онлайн промишлеността. Преди 20 години Alibaba беше основана като платформа за междуфирмена търговия, свърваща китайските експортьори с американските търговци на дребно. Постепенно компанията се трансформира в огромна онлайн империя, конкурираща се с колоси като Amazon и eBay. Откакто Джак Ма поема поста на изпълнителен шеф през 2013 година, приходите на компанията набъбнаха 12 пъти и през 2018 година възлизаха на над 56 милиарда $. Alibaba през днешния ден се прави оценка на 480 милиарда $.

Джак Ма заяви, че желае да се отдаде на щедрост, обучение и на внуците си. Пред "Ню Йорк таймс " предприемачът съобщи, че пенсионирането му не е край, а е началото на нова епоха. Бизнесменът ще остане в борда на шефовете на компанията и ще продължи да дава препоръки за нейното ръководство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР