Един много неприятен феномен е наложилата се практика да се

...
Един много неприятен феномен е наложилата се практика да се
Коментари Харесай

Д-р Семерджиев: Нищожен е броят на лекарските грешки, системата работи добре

„ Един доста противен феномен е наложилата се процедура да се изкарват на напред във времето на първо място грешките, без да се знае какво стои под тях като действително оказана здравна помощ. Най-лесният метод за оборването на налагащите се отрицателни стандарти за лекарската работа е обръщането към обстоятелствата “. Това съобщи някогашният здравен министър доктор Илко Семерджиев в изявление за БГНЕС.

Той цитира данни за 2021 година, съгласно които нашите общопрактикуващи лекари са създали профилактични прегледи на 76,3% от децата сред 7 и 18-годишна възраст.

„ Това е един извънредно висок %. Винаги споделяме, че не акцентираме на профилактиката, само че виждаме, че общопрактикуващите лекари извършват това за лицата в тази група на 76,3% “, сподели доктор Семерджиев и обърна внимание, че този % за лицата над 18-годишна възраст пада до 35,39% и това явно се дължи на слабия интерес на хората, а не на някакъв различен фактор.

„ По-възрастните хора по-малко обръщат внимание на себе си, само че лекарят е налице, и той ще помогне, в случай че имаме отношение към личното си здраве “, разяснява доктор Семерджиев и цитира още данни за размера активност в първичната помощ:

„ Над 40 млн. прегледа са направени в извънболничната помощ от общопрактикуващи лекари, от амбулаторни и дентални експерти. Над 20 милиона са медико-диагностичните проучвания. Спешна и неотложна помощ за 2021 година са 2,65 млн. Ако сумираме тези числа, излизат над 65 милиона визити в здравната система за една година. Знаете ли какъв брой тъжби са подадени на фона на тези 65 милиона визити? Точното число е 1918! Това е 0,003% от осъществените услуги! “, акцентира някогашният здравен министър.

По думите му този факт приказва, че да се изваждат сходни проблеми с лекарски неточности може би е атрактивно за някого, само че

на фона на всичко, което прави здравната система, това число е в действителност е незначително

„ Това го демонстрира здравната статистика “, уточни доктор Семерджиев и прикани всички „ да не се вършим на прокурори “, а в случай че имаме проблем и считаме, че някой е постъпил неточно, да сезираме способените органи.

„ Трябва да сме наясно, че всеки е почтен до доказване на противното, а виновност се потвърждава от способените органи. Публични линчове напълно не са ни нужни “, сподели той.

Бившият здравен министър бе безапелационен още, че обществото ни би трябвало да вникне тъкмо в този факт – какъв незабележим % са тези случаи на фона на общата осъществена активност в здравната система.

„ И в случай че можем да си позволим да кажем, че над 65 милиона визити са минали добре, и единствено 1918 са били съпроводени с тъжби, дано да сме наясно, че здравната система работи.

Лекарите си правят работата, дори доста над равнището, и би трябвало да има почитание към хората, които ни оказват помощ,

акцентира доктор Семерджиев.

Бившият здравен министър засегна и тематиката за насилието над медици. По думите му, то може да има разнообразни форми – прочувствено, ментално, физическо, вербално.

„ Трябва да свикнем да поддържаме връзка етично. Само това би ни дало сигурност, че ще просперираме. В противоположен случай насилието ражда принуждение. Порочният кръг ще се задълбочава, и спиралата може да доближи до невероятни дълбини “, разяснява доктор Семерджиев.

Той показа още, че

гледа на насилието и похищението над лекари и медицински личен състав като на парадокс,

тъй като тези хора оказват помощ, отиват на място с колата за спешна помощ, с цел да окажат помощ.

„ Да бъдат посрещнати с крясъци, викове и физическо посягане е просто неуместно. Това не е нормално безчинство, а освен това от престъпно действие, тъй като деморализира. Това приказва, че равнището на цивилизованост освен не се е подобрило, а се мащабира в доста и разнообразни обществени излъчвания, че се трансформира в неприятен образец, който хората са решили, че могат да следват, без да мислят задоволително по тематиката “, заключи някогашният здравен министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР