Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради

...
Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия заради
Коментари Харесай

Ечемикът - простичко зрънце, а толкова много приложения и ползи

Ечемикът е растение, което е с човечеството от хилядолетия поради високата си хранителна стойност, само че на фона на множеството зърнени култури, които познаваме през днешния ден, той най-често е подценяван надали не като фураж. Всъщност ечемикът е едно от най-старите култивирани зърна и все пак в множеството случаи остава някак неусетен измежду останалите си роднини. Малцина от нас знаят какъв брой е потребен е той в действителност.

Латинското му название на ечемика е Hordeum vulgare. Той е едногодишно тревисто растение, което узрява за къс интервал от време и е извънредно приспособимо към разнообразни географски условия. Всички знаем по какъв начин наподобява. Наземните му елементи са доста сходни на тези на пшеницата и овеса. Малко от нас, обаче знаят, че зърната ечемик могат да имат друг цвят - бял, синкав, червен, даже виолетов и черен. За медицински цели се употребяват зърната, стръковете и листата.

Полезен състав на ечемика

Една от забележителните изгоди на ечемика са неговите влакнини. Разтворимите нишки имат свойството да намаляват " неприятния " холестерол и понижават риска от сърдечни болести. Тези фибри контролират абсорбцията на глюкоза и по този начин понижават риска от развиване на диабет вид 2. Неразтворимите влакнини - фибри, работят добре на перисталтиката, на червата и на функционалността на отделителната система.

Калориите в ечемика са към 355 за 100 гр., което не го прави изключително диетичен, само че пък е доста хранителен - въглехидратите са към 73 гр., белтъчините - 12 гр., а мазнините доста малко – 2,3 гр.. Холестеролът пък е 0 мг.



Много богати на потребни субстанции са младите стръкове ечемик. В тях се съдържа огромно количество хлорофил и аминокиселини (всичките осем незаменими за човека), витамини от група В, както и витамин С и Е. Сред минералите с най-голямо количество е калият (452 мг.), следван от магнезия (133 мг.) и калция (33 мг.). Ечемикът съдържа още желязо (3,6 мг.), както и антиоксидантите апигенин и супероксид дисмутаза. Ечемикът съдържа глутен.

Полезно деяние на ечемика

Повишава силата и издръжливостта

Понижава общия холестерол, както и равнището на триглицеридите в кръвта

Понижава стойностите на кръвното налягане

Много потребен за хора с диабет вид 2, както и за хора в преддиабетни състояния- тази му полза се дължи главно на наличието на бета-глюкан разтворими фибри

Спомага за пречистването на черния дроб от отрови

Особено добре повлиява на хората, които употребяват огромни количества червени меса - съдържащият се в ечемичените стръкове хлорофил понижава нездравословното въздействие на месната „ диета ” и подкрепя храносмилането и поддържането на крепко дебело черво

Върху кожата се ползва за лекуване на екземи и циреи

Как да одобряваме ечемик

Ечемик може да се приема под най-разнообразна форма. Зърната могат да се хапват за закуска, да се прибавят към разнообразни ястия - вместо ориз да вземем за пример или за втвърдяване на супи. Ечемичено брашно също е доста потребно и може да добавяте, където си поискате съгласно усета ви. Зърната може да оставите да покълнат и да консумирате и под формата на кълнове или пък да си ги закупите на капсули или таблетки.

Противопоказания

- За множеството хора приемът на ечемик е изцяло безвреден. Консумацията му по време на бременност също се смята за безвредна, само че е целесъобразно да се заобикалят ечемичените кълнове.
- Съдържащият се в ечемика глутен може да утежни положението на заболели с глутенова ентеропатия и по тази причина би трябвало да се заобикаля от тези пациенти.
- Брашното от ечемик от време на време може да утежни положението на заболели с астма и даже да провокира астматичен припадък.
- Богатото наличие на влакнини в състава на ечемика може да затрудни абсорбцията на лекарства- по тази причина е целесъобразно да се приема към час след банкет на медикаменти.


Ечемичената вода може да се предлага като летен коктейл - толкоз е вкусна!

Особено потребна е ечемичената вода. Тя оказва помощ при:

Отслабване и събаряне на високи равнища на холестерола
Детоксикация
Камъни в бъбреците - за по-лесното им изхвърляне
Лошо храносмилане
Сърдечно-съдови проблеми
Диабет
Висока телесна температура - в някои страни хората пият ечемичена запарка през по-топлите летни месеци заради естествените й разхлаждащи свойства
Различни кожни проблеми - акне, екземи

Как да си създадем ечемичена вода?

За задачата са ви нужни:

1 ч.ч. органически ечемик
5 ч.ч. вода
сока от един лимон
1 с.л. естествен мед (по желание)
пръчица канела (по желание)
пресен корен от джинджифил (отново по ваш избор)

Поставяте всички съставки в огромен стъклен буркан, разбърквате и го покривате с памучна забрадка. Оставяте да престои 24 часа. Прецеждате и консумирате. Около две чаши дневно са идеалната доза, с цел да си осигурите още малко здраве от природата.

И не на последно място - от ечемика се прави вкусна бира



*На заглавната фотография е показан белено зърно ечемик. Премахването на люспата понижава фибрите, само че прави ечемика по-нежен към стомаха, изключително на децата и на хората със стомашни проблеми.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР