Двустранна консултация след двустранна консултация - това представлява срещата на

...
Двустранна консултация след двустранна консултация - това представлява срещата на
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС още не могат да се разберат кой да застане начело на ЕК

Двустранна консултация след двустранна консултация - това съставлява срещата на върха на Европейския съюз, на която би трябвало да се реализира единодушие кой ще наследи Жан-Клод Юнкер като ръководител на Европейската комисия.
Срещата стартира 3 по-късно от плануваното, откакто министър председателите от Европейската национална партия (ЕНП) не одобриха безусловно опита на немския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да " заменят " водача на ЕНП Манфред Вебер с претендента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс, а Вебер да стане ръководител на Европейския парламент. Затова ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск започва двустранни срещи, като Politico оповестява, че след първата серия диалози е почнала втора! В момента Туск приказва с Меркел, Макрон, холандския министър председател Марк Рюте и испанския му сътрудник Педро Санчес - хората, обединили се към компромиса за Тимерманс.
В известие в Twitter представителят на Европейския парламент сподели, че срещата на върха " ще се възобнови след приключването на двустранните срещи ".
Непряк знак, че кандидатурата на социалдемократа Тимерманс не е изцяло отхвърлена, беше срещата му с българския министър председател Бойко Борисов. БНР заяви по-рано, че след диалога си с Тимерманс Борисов е посочил податливост към компромис, написа БГНЕС. Преди това министър председателят на България краткотрайно напусна срещата и отиде във краткотрайното посланичество на задачата в Брюксел.
По време на диалога в постройката на Постоянното посланичество на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов означи: " Очертава се подобен компромис - в тази ситуация кой е изпод или от горната страна не е най-важното. Погледнато действително Вебер има повече опит в Народното събрание ".
" Туск продължава съвещания на двустранна основа, пробвайки се да убеди водачите да поддържат оферти от него компромис. Пакетът с Тимерманс отпред на Европейска комисия е към момента на масата ", сподели източник, представен от РИА Новости. На дневен ред остава и опцията да няма компромис на тази среща и да се наложи последваща.
На срещата на върха в Брюксел водачите на Европейски Съюз би трябвало да се спогодят за назначенията на длъжностите на ръководителя на Европейска комисия, Европейския съвет и висшия представител по външните работи на Европейски Съюз плюс новия ръководител на ЕЦБ. Като евентуален ръководител на Европейския съвет се спряга някогашният белгийски министър председател Шарл Мишел. Със сигурност стремежът е това да стане преди началото на пленарната сесия на Европейския парламент на 2 юли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР