Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса

...
Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса
Коментари Харесай

НЗОК планира рекорден ръст в парите за болници и лекарства

Двойно по-голям ще е растежът в бюджета на здравната каса за 2018 година спрямо предните години и обичайно ще отиде за лечебни заведения и медикаменти - перата с най-големи преразходи и подозрителен надзор при разходването на средствата.

Парите на НЗОК следващата година ще скочат с 407 милиона лв., като общо бюджетът ще е над 3.8 милиарда лв., стана ясно след съвещание на надзорния съвет на касата. В последните години най-голямото нарастване на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лева Най-голям ще е растежът за болнична помощ, за която за 2018 година са планувани 1.802 милиарда лв., разгласи новоназначеният представител на надзорния съвет Мария Петкова. За тази година за лечебни заведения в бюджета имаше 1.457 милиарда лева Не се оповестява да са набелязани ограничения за повече надзор и смяна в модела - касата спуска бюджети на всяка болница, не отхвърля контракти на новопоявилите се и продължава да финансира всяка конструкция, която си е набавила нужните фрагменти и инсталация. Наскоро в съда бе анулирана и здравната карта, която най-малко малко ограничаваше появяването на нови лечебни заведения, и до момента в който не бъде оповестена нова, Министерство на здравеопазването няма да може да отхвърля и нови разрешителни за активност. Единствената предстояща смяна от покачвания бюджет на касата е да скочат цените на някои клинични пътеки. Ще се направи и следващ опит да се калкулира цената на труда на лекарите в тях.

За медикаменти ще има 1.03 милиарда лв. - над 200 млн. лева повече от 2017 година Въпреки непрекъснатите подозрения и закани за тематични инспекции за прекомерно изписване на най-скъпите лекарства и странни разминавания при заплащанията за онкотерапия в другите лечебни заведения и там промени не са оповестени и НЗОК ще продължи да покрива растящите разноски.

За сметка на това за първична извънболнична помощ ще има 200.2 млн. лева, което е растеж с едвам 200 000 лева по отношение на тази година, и опонира на рекомендациите на Световната банка до 2020 година парите за персоналните лекари да скочат двойно. Сумата е надалеч и от поисканите от самите джипита 25 млн. лева допълнително. Средствата за дентална помощ се усилват с 9 млн. лева на общо 156 млн., а задачата беше въпреки всичко да има безвъзмездни протези за възрастните хора, които бяха обещани за 2017 година

Реално растежът по перата е за близо 600 млн. лева, само че това се дължи на промени в запаса. От касата считат да предложат смяна в закона за бюджета за 2018 година, с която парите, отделяни като запас, да паднат от 10 на 3% от общия бюджет на касата. Останалите пари ще бъдат включени в другите пера на бюджета, вместо да се разпределят през годината от надзорния съвет - главно за медикаменти. Затова и в този момент нарастването по перата е повече от общия растеж на бюджета, написа в. Сега.

Толкова огромно нарастване на бюджета ще е допустимо поради леко нарасналата сума, която страната заплаща за хората, които тя обезпечава, и която по закон от две години пораства годишно. Освен това обичайно в бюджета на касата се залага по-ниско осъществяване на събираемостта от здравни вноски - с цел да може в края на годината да се компенсират дефицити с преизпълнение на приходите. Тоест тази година евентуално ще се заложи на по-висока събираемост.

"Ние споделяме - това е действителността, сега на всички места по света лекуването е скъпо, ние би трябвало да го осигурим това лекуване. Не можем да върнем болния, не можем да затваряме лечебни заведения, не можем да допуснем по някакъв метод поради това, че нещо не е съобразено, да се получи неуспех в системата. Това е контрактуван бюджет, само че с борба ", разгласи шефът на НЗОК Камен Плочев. Според него при същите параметри като човешки и веществен запас в системата тези средства ще стигнат.

"Аз неотдавна имах среща с предприемачи, притежатели на огромни вериги лечебни заведения в Турция, и при тези срещи употребявам случая да проучвам отзиви. И най-после след голям брой въпроси от моя страна към тях последният беше: Ако си представим, че пред вашата болница чакат двама пациента с идентична диагноза - да речем херния - единият е на 18 години, без съпътстващи болести, другият на 98 години със 100 съпътстващи болести, на количка с кислороден уред. Имате едно легло. Кой от двамата ще приемете? Отговорът знаете ли какъв беше? - Тежкия случай. Защо? Защото ще получим повече пари. Докато при нас моделът е различен ". Така здравният министър Николай Петров Николай Петров е министър на опазването на здравето. Роден e на 29 август... към профила илюстрира актуалното финансиране на лечебните заведения у нас, които нямат интерес да одобряват тежко заболели пациенти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР