Националната здравноосигурителна каса изпрати информация до медиите относно случая с

...
Националната здравноосигурителна каса изпрати информация до медиите относно случая с
Коментари Харесай

Приключи проверката по случая с починалата пациентка

Националната здравноосигурителна каса изпрати информация до медиите по отношение на случая с умрялата пациентка поради неспособност да доплати за лекуване.

От касата оповестиха, че инспекцията в болница „ Света Екатерина “ към този момент е завършила.

Novini.bg разгласява мнението на Касата без редакторска интервенция:

Във връзка с осъществена незабавна взаимна инспекция от контрольори на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и от Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), както и заради покачвания медиен интерес към случая на умрялата болна в УСБАЛССЗ “Св. Екатерина “, Ви осведомяваме следното:

В здравната документи на пациентката са отразени три хоспитализации в лечебното заведение, в границите на 30 дни, както следва:

Пациентката е постъпила за пръв път в УСБАЛССЗ “Св. Екатерина “ на 27 март 2018 година по клинична пътека (КП) №29 „ Диагностика и лекуване на остра и изострена хронична сърдечна непълнота без механична вентилация “. Жената е призната по неотложност, с голям брой болести.

Болната е изписана от болничното заведение на 30 март 2018 година, като още същия ден – 30 март 2018 година, е призната наново за лекуване, в същото лечебно заведение, по КП 25 „ Диагностика и лекуване на нестабилна форма на ангина пекторис с инвазивно проучване “.

В епикризата, в частта „ Кардиологично разискване “, е записано: „ На кардиохирургично разискване, пациентката се реши, като показана за кардиохирургично лекуване. Предвид възрастта на пациентката и съпътстващи коморбидности пациентката следва да бъде разисквана за включване на чакащата листа за TAVI “

От лечебното заведение бе възложен на контрольорите и протокол от съвещание на Кардиохирургичен консилиум (02.04.2018 г.). В протокола се споделя: „ Проведоха разширено кардио-хирургично разискване въз основа на съпътстваща здравна документи, клинични и лабораторни проучвания, функционални индикатори, нагледно проучване и оценка на риска....Въз основа на цялостната клинична оценка и калкулации перипроцедурен риск се взе решение че пациента е показан за перкутанна клапна реорганизация – TAVI, MitraClip, балонна валвулопластика. “

Пациентката е дехоспитализирана на 2 април т.г.

Жената постъпва за трети път на 21 април 2018 година, в 17.51 часа, по КП№18 „ Инвазивна диагностика при сърдечно-съдови болести с механична вентилация “. В 1.30 часа след среднощ на 22 април т.г. тя е умряла.

В предоставената от лечебното заведение здравна документи за пациентката е приложена Декларация за доплащане на здравно произведение или не реимбурсирани от НЗОК. В Декларацията има положен автограф на декларатор от 21 април т.г. Документът съдържа няколко текста, единият от които е: “Информиран съм, че цената, избрана за възнаграждение от НЗОК (съгласно НРД 2018 г.) за здравно произведение.....е........лв. и по своя воля и непринудено предпочитам здравното произведение.........., чиято цена е.......лв., и съм склонен да доплатя разликата в размер на....лв. “

Декларацията е празна, не е ясно защо здравно произведения става дума и каква сума следва да доплати пациентката.

Според магистър фармацевта, шеф на болничната аптека, аптеката не е разполагала с транскатетърни клапи.

Високотехнологичните импланти се поръчват след поръчка от съответното звено и след утвърждение на управлението. До 27 април т.г., когато завършва инспекцията на НЗОК/ СЗОК, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на позволение от шефа на институцията за снабдяване на здравното произведение „ транскатетърна аортна клапна имплантация – TAVI “ за тази пациентка.

И при трите хоспитализации е осъществено високоспециализирано проучване – ехокардиография или диагностичен ултразвук на сърце (като при първата хоспитализация са осъществени две изследвания) от доктор без компетентност, което е отразено в медицински документ, подписан от еднакъв доктор.

Лекарят е без добита компетентност и не е включен като реализатор в „ Списък на експертите, извършващи болнична помощ, както и в „ Списък на специализантите, оказващи болнична помощ “ - неразделна част от инидивидуалния контракт на лечебното заведение с касата.

Изследването е наложителна диагностична процедура за осъществяване и възнаграждение на клиничната пътека от НЗОК, като има условие лекарят експерт, който прави това проучване, да е с добита компетентност и да има спомагателна квалификация/ документ за ехокардиография – базово равнище.

Съставен е протокол от инспекцията, който е връчен и подписан от представляващите лечебното заведение.

Право на лечебното заведение е да възрази в 7-дневен период по направените констатации, отразени в протокола.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР